Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Sunflower award
 • 02.03.2023. 16:30
 • Opatija

Projekti ruralnog turizma iz BiH nagrađeni u Hrvatskoj

Za vrijedno priznanje ukupno je bio prijavljen 161 kandidat iz 18 hrvatskih županija, te 16 iz Bosne i Hercegovine

Foto: Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj
 • 114
 • 136
 • 0

Projekti ruralnog turizma iz Kupresa, Livna, Drvara, Blidinja, Gruda i Mostara dobitnici su ovogodišnjih nagrada i priznanja "Sunflower award", Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, koja se održava već desetu godinu u susjednoj državi. Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo", dodijelila je 70 povelja i posebnih priznanja, a po prvi put su, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, učestvovali i kandidati iz Bosne i Hercegovine.

Općina Kneževi vinogradi, pionir ruralnog turizma u Baranji, šampion je ove jubilarne dodjele nagrada. Za vrijedno priznanje ukupno je bio prijavljen 161 kandidat iz 18 hrvatskih županija, te 16 iz BiH.

“Ponosna sam što od samih početaka i nastanka ruralnog turizma u našoj zemlji podupirem i savjetujem ljude, koji u ovaj segment turizma tek ulaze. Isto tako drago mi je što su naš rad prepoznali i u Bosni i Hercegovini te izrazili želju da i oni sudjeluju u izboru", istaknula je Dijana Katica, predsjednica Udruge koja obilježava 25 godina rada. 

Šest priznanja za BiH

Iz BiH su nagrađeni: 

 • Zlatna medalja - Naša priča od fotografije do turizma "Livanjski divlji konji" i "E-bike tour", Continental Adventure d.o.o. iz Livna
 • Bronzana medalja - Zaštićeni mućeni pekmez od drenjina "Budi zdrav k'o dren" iz Drvara
 • Posebno priznanje za autohtonu pasminu Bosansko brdskog konja, udruga "Ergela bosansko-hercegovačkog brdskog konja" iz Kupresa
 • Posebno priznanje hotelu "Buna" iz Mostara,
 • Posebno priznanje motelu "Kiwi" - Seosko gazdinstvo "Marića gaj"
 • Posebno priznanje "Hajdučkim vrletima" Blidinje.

Tradicijski sadržaji

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost te povezuju sudionici ruralnoga turizma, a dodjeljuje se u osam kategorija: turistička seljačka gazdinstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom  prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji imaju zaštićene i marketinške oznake. Uz jednu šampionsku nagradu dodijeljene su zlatne, srebrne i bronzane povelje te posebna priznanja, podijeljena po kategorijama.

U Opatiji je predstavljeno i novo priznanje nagrada dr. sc. Eduard Kušen, za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma. Kako su pojasnili. pokojni dr. sc. Kušen u velikoj je mjeri pridonio promociji znanja i istraživanja značajnih za razvoj ruralnog turizma. Ova će se nagrada dodjeljivati jednom godišnje osobama, udruženjima, OPG-ima, pružateljima usluga, turističkim zajednicama i ostalim institucijama, koje su u svom radu uložile izvanredne napore i trud, dale značajan doprinos, ostvarile postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma te unapređenju ruralnih područja Hrvatske.

U krajoliku Bogom danom za koze i raštiku svi jedu k'o u matere

Kako ističu iz Kluba članova selo, organizirali su dosad više od 300 stručnih i edukacijskih seminara, više međunarodnih i nacionalnih konferencija i stručnih skupova te četiri međunarodna znanstveno-stručna kongresa o ruralnom turizmu. Članovi udruge isto tako često djeluju kao savjetnici turističkih destinacija na ruralnim područjima, s ciljem povećanja kvalitete proizvoda i usluga. 

11. Suncokret u Osječko-baranjskoj županiji 

Sljedeći izbor za nagradu Suncokret održat će se krajem godine u Osječko-baranjskoj županiji.  Dodjelu su podržali Hrvatska turistička zajednica, Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Turistička zajednica Primorsko-goranske županije, Turistička zajednica grada Opatije, kao i Ministarstvo poljoprivrede te Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva turizma i sporta. 


Fotoprilog


Tagovi

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Suncokret ruralnog turizma Hrvatske Šampion Općina Kneževi Vinogradi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.