Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opština Šamac
  • 07.01.2017. 08:00

Podižu zasade vrbe i brendiraju korparstvo

U proteklih pet godina, Opština Šamac je podrškom podizanja zasada industrijske vrbe i edukacijom korpara, pomogla oživljavanje korparstva.

Foto: Pixabay/cocoparisienne
  • 2.582
  • 123
  • 0

Opština Šamac će u ovoj godini realizovati projekat brendiranja korparskih proizvoda, budući da je u proteklih pet godina, podrškom podizanja zasada industrijske vrbe i edukacijom korpara, pomogla oživljavanje korparstva.

Na području Šamca korparstvom se u kućnoj radinosti bavi tridesetak porodica, prenosi indikator. Jedan od njih je Goran Čeliković iz Brvnika koji je nastavio tradiciju svoje porodice i u maloj radionici izrađuje ukrasne i upotrebne predmete od vrbovog pruća. Proizvode plasira na tržište Evropske unije.

"Plasman je obezbijeđen, može da se radi u neograničenim količinama, isplata je na licu mjesta i može da se radi svaki dan. Imamo cijelu godinu obezbijeđen posao", rekao im je Čeliković.

Da bi obezbijedili sredstava koja bi uložili u obnavljanje zastarjelih mašina i alata, korpari su se organizovali u sekciju pri Udruženju poljoprivrednika "Posavina" iz Obudovca. Inače, Opština Šamac je, u saradnji sa Šumarskim fakultetom, agencijom "Stop mine" iz Pala i udruženjem "Don" iz Prijedora realizovala projekte podizanja zasada industrijske vrbe i edukacije korpara.

Foto: Pixabay/cocoparisienne


Tagovi

Korparstvo Industrijska vrba Opština Šamac


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]