Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trpeza
  • 15.10.2018. 18:00

Pita Dobrogea dolazi iz Rumunjske

Ona može biti slatka ili slana, a dijelom je trpeze prilikom svih obiteljskih okupljanja kroz godinu

Foto: Paula Vals
  • 313
  • 25
  • 0

Pita na slici izgleda slično kao naša sirnica odnosno burek sa sirom, ali to nije. Riječ je naime o rumunjskoj poslastici koju danas proizvodi i želi zaštititi na EU razini tvrtka Angelo te tako sačuvati njenu tradicijsku vrijednost - spasiti ju od zaborava.

Ona može biti slatka ili slana, priprema se od domaćih sastojaka, a dijelom je trpeze istoimenog dijela Rumunjske prilikom svih obiteljskih okupljanja kroz godinu.

Pita Dobrogea pripremala se i posluživala na novogodišnju večer, kada bi u sebi sadržavala i skriveni kovani novčić. Tradicija govori kako bi najsretniji u nadolazećoj godini bio onaj ukućanin koji bi ga pronašao u svom komadu pite.

Nedavno smo posjetili mjesto Greci u Rumunjskoj županiji Tulcea i tamošnju tvornicu slastica i suvenira vlasnice Paule Vals u kojoj se danas proizvodi i ova Dobrogea Pita.

Tvrtke ove ambiciozne poduzetnice i majke dviju kćeri proizvode više od 400 različitih proizvoda, zapošljavaju više od 250 radnika, a imaju i brojne planove za nove investicije.

Angelo je danas grupacija tvrtki i brend pod kojim se plasiraju različiti domaći proizvodi, a nedavno su javnosti predstavili i premium segment asortimana pod nazivom MOESIS by Angelo. Upravo ova pita danas je dijelom grupe proizvoda ove robne marke.

Koncept je posebno zanimljiv jer je velika većina ovih proizvoda bazirana na starim receptima baka ovoga kraja. Pokazuje kako paralelno komercijalizirati, a i sačuvati tradicijske vrijednosti.

Na slikama u nastavku možete vidjeti fotoprilog iz ove slatko-slane priče.


Fotoprilog


Tagovi

Pita Dobrogea Angelo Moesis Tulcea Rumunjska Paula Vals


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !