Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Park Ravne 2
  • 27.11.2022. 16:30
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Visoko

Osmanagić "oživio" močvaru: Što je ostalo od domaćeg sjemena, treba sačuvati

Zbog zdravlja, vibracija i raspoloženja, važno je konzumirati i domaću, organsku hranu, tretiranu stajskim đubrivom, kaže Osmanagić

Foto: Vedran Stapić
  • 210
  • 63
  • 0

Domaće sjeme i organska proizvodnja uveliko se vežu za najposjećeniju turističku destinaciju u središnjoj Bosni - park Ravne 2. Upravo su proizvođači takve hrane u fokusu Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", koji i početak ljeta obilježava organiziranjem festivala i sajma. 

Ono što je ostalo od domaćeg sjemena treba sačuvati, navodi osnivač ove fondacije, dr Semir Osmanagić. Dosadašnji Solsticij okupljao je oko 60 izlagača, a više od polovine su činili proizvođači iz BiH. Ove godine nekoliko njih stiglo je i iz susjednih država, Srbije i Hrvatske. 

Kako je močvara oživjela?

Područje prostranog parka Ravne 2, donedavno je bilo močvarno područje. Iskopavanjima na prahistorijskim tunelima kraj je doslovno oživio, a mještanima doveo brojne posjetioce koji nerijetko odsjedaju u privatnim apartmanima i kupuju domaće proizvode. 

Misteriozni tuneli

Osmanagić naglašava kako je izuzetno važno ne popustiti pritisku sa Zapada koji potencira GMO sjeme te da prednost treba dati organskoj proizvodnji, a poseban naglasak je na vodu. 

"Voda koju pijemo je tretirana s hlorom, ostacima teških metala i plastike. Ona je energetski mrtva", dodaje i ističe kako je voda koja se nalazi u misterioznim tunelima, izložena energijama piramida i vibrira visoko. I brilijantni um, Nikola Tesla, govorio je da ako hoćemo da razumijemo kosmos, moramo ga posmatrati kroz prizmu energije, frekvencija i vibracija. 

Zbog zdravlja, vibracija i raspoloženja, kaže Osmanagić, važno je konzumirati i domaću, organsku hranu, tretiranu stajskim đubrivom.

U ponudi brojni domaći specijaliteti

"Mada je naš projekt arheološki, tako smo krenuli 2005. godine, u međuvremenu se proširio na interdisciplinarna naučna istraživanja, na energetski aspekt, duhovni, ljekoviti, ali i na nutricionizam, harmoniju s prirodom a sve to utiče i na naš imunitet", pojašnjava. 

 

Krompiruša za Noleta

Središnja Bosna, polazeći od same kontinentalne klime, s četiri izražena godišnja doba, zimama koje su hladne, znaju biti i duge i snjegovite, traži dosta kalorija i tako se i kuhinja ovdje orijentirala, to znači ima dosta mesa. Takva je i gastronomska ponuda ovdje. Od domaćih jela, to su čorbe, različite juhe i svakako pite. 

I visočki faraoni bi mastili brkove Babićevom pečenicom

"Ona s mesom je burek, ona sa sirom je sirnica, tu su zeljanica, krompiruša, tikvenica i ostale, to je stvarno jedan od finih specijaliteta ovdje", zaključuje dr Osmanagić. 

Gdje je Nole tu su i teniski tereni

A na pitu s krompirom, povrće zapečeno sa sjemenkama, salatu s rukolom i paradajzom i tortilju s povrćem, čemu je prethodila supa s tikvicama jeo je i prvi reket svijeta, Novak Đoković, koji redovno posjećuje piramide. Gdje je ovaj teniski as tu su i teniski tereni. Naime, ove godine je otvoren i teniski kompleks. Srbijanskom teniseru je tom prilikom uručena povelja zahvalnosti za širenje duha olimpizma i saradnje. 

Kompletnu posjetu ekipe Agrokluba Visokom, možete pogledati i u videu:

 


Tagovi

Organsko sjeme Organska proizvodnja Park Ravne 2 Semir Osmanagić Piramide Novak Đoković 12 bisera


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner