• Poljoprivreda u službi turizma
  • 11.10.2017. 11:00

Od Trapista do Garešnice - "grade" agrarni turistički put

Put baštine od Trapista do Garešnice, naziv je projekta vrijednog 706 hiljada eura, koji će povezati Banja Luku, Laktaše i Gradišku u BiH sa hrvatskim gradovima Lipikom i Garešnicom. Cilj projekta je iskoristiti poljoprivredne i turističke potencijale na putu dugom 116 kilometara.

Foto: Boško Grgić
  • 1.667
  • 197
  • 0

Projekat 'Put baštine - od Trapista do Garešnice' zajedno sprovode Caritas Banjalučke biskupije i hrvatski gradovi Lipik i Garešnica. Osim turističke propagande ovaj projekat ima za cilj i pomoć velikom broju poljoprivrednika od Gradiške do Banja Luke. Draženko Budimir, predstavnik banjalučkog Caritasa i direktor Zemljoradničke zadruge 'Livač' u Aleksandrovcu kod Laktaša kaže da će cijeli projekat u iznosu od 706.517 eura finansirati Evropska unija iz programa Prekogranične saradnje i trajaće dvije godine. Staza kreće iz Garešnice u Hrvatskoj i završava u Banja Luci.

"Cilj projekta je da se promovira baština Trapista, te da se turistima ponudi bogatsvo povijesti nacionalnih manjina, koje se nalazi na ovoj stazi. Planiramo da osposobimo tri turistička aktivna punkta, u gradiškom selu Ćelinovac, gdje postoji poljska nacionalna manjina, u Novoj Topoli gdje je bila njemačka zajednica, te u laktaškom selu Mahovljani gdje egzistira italijanska zajednica", rekao je Budimir.

Poljoprivredni proizvodi važan turistički adut

Osim zanimljivih sakralnih objekata, turistima će biti ponuđena i široka lepeza poljoprivrednih proizvoda. Strani turisti su ranije obilazili sakralne objekte na pomenutom pravcu zadržavajući se kratko vrijeme i uz slabu ponudu. Uskoro će im biti ponuđena i izložbena postavka o tome šta su trapisti radili na ovim područjima. Naravno čuveni sir 'Trapist' će biti jedan od simbola prepoznavanje Puta baštine od Trapista do Graničara.

Osposobit će tri turistička aktivna punkta, u gradiškom selu Ćelinovac, u Novoj Topoli te u laktaškom selu Mahovljani.

"Napravit ćemo jednu staru bačvarnicu, kovačnicu, mini pivovare, sušare i još mnogo toga vezano uz trapiste. U postojećem multimedijalnom centru ćemo projektovati filmove i stare zapise o trapistima. Namjera nam je i da osposobimo turističke vodiče, drugim riječima, ništa ne prepuštamo slučaju", kaže Budimir.

S obzirom da se da se veliki broj stanovnika ovog dijela BiH bavi poljoprivredom i da imaju probleme sa plasmanom svoje robe, projekat takođe ima za cilj i da pomogne tim poljoprivrednicima.

"Upravo zbog toga smo napravili tako dugačku stazu, da bi na njoj ljudi mogli prodavati svoje poljoprivredne proizvode.S obzirom da Caritas provodi projekat koji se tiče položaja žena u ruralnim područjima, želimo da i njih osnažimo kroz poljoprivredu i da ih aktivno uključimo u ovaj projekat. One bi se bavile izradom suvenira, ručnih radova i slično, koje bi mogle prodavati na pomenutoj stazi", rekao je Budimir.

Korist će biti višestruka

Projektom je predviđena i obuka stanovništva iz pružanja usluga u ruralnom turizmu. Predviđeno je da obuku prođe po deset osoba sa područja Gradiške, Laktaša i Banja Luke. Obuka će trajati 180 sati, a polaznici na kraju dobijaju potrebne sertifikate.

Izgradit će staru bačvarnicu, kovačnicu, mini pivovare, sušare i još mnogo toga vezano uz trapiste.

I u susjedno Hrvatskoj ozbiljno računaju na ovaj projekat. Osim izložbe o istoriji Lipika u tornju crkve sv. Franje Asiškog, te razvoja glavnog projekta turističko-rekreacijske zone jezera Raminac u Lipiku planiraju i druge investicije. U Garešnici pak će se po prvi put katalogizirati, urediti i izložiti bogata etnografska zbirka garešničke okolice, koja datira još od doba graničara.

Očekivanja od projekta su zaista velika, što potvrđuje i angažovanje lokalnih vlasti u njegovoj realizaciji. Dobit će biti višestruka, pogotovo u razvoju i ekspanziji nove turističke rute, koja će biti u simbiozi sa agrarom, koji vapi za novim idejama.

Foto: Boško Grgić


Fotoprilog


Tagovi

Trapisti Mini pivovare Caritas Livač Draženko Budimir Ćelinovac Mahovljani Put baštine-od Trapista do Garešnice Lipik Garešnica


Autor

Boško Grgić

Boško Grgić

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi