Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoski turizam
  • 26.06.2018. 10:30

Može li ruralni turizam smanjiti trend iseljavanja bh. stanovništva?

Pokrenut je projekt "Zajedno učinimo život boljim u BiH", koji je finansijski potpomogla Vlada Švicarske i to u općinama Bihać, Čapljina i Lukavac, upravo s ciljem promocije individualnog seoskog turizma u lokalnim zajednicama.

Foto: Pixabay/icmilpere
  • 616
  • 68
  • 0

Dok je broj dolazaka i noćenja iz godine u godinu u BiH sve veći, jer je BiH na turističkoj karti svijeta itekako prepoznata po svojim prirodnim i kulturno-historijskim ljepotama, s druge strane, naša zemlja se, kao nikad do sada, suočava sa iseljavanjem i siromaštvom

Zajedno učinimo život boljim u BiH

Tako u Uniji za održivi povratak i integracije BiH smatraju da uzlet ruralnog turizma može smanjiti trend iseljavanja bh. stanovništva. Stoga su pokrenuli projekt pod nazivom "Zajedno učinimo život boljim u BiH", koji je finansijski potpomogla Vlada Švicarske i to u općinama Bihać, Čapljina i Lukavac, upravo s ciljem promocije individualnog seoskog turizma u lokalnim zajednicama, piše avaz.ba.

Njihovi volonteri su tokom identifikacije socijalno ugroženih porodica u 80 općina od 2013. do 2017. godine anketirali čak 11.000 ljudi. Prvi rezultati su, kaže predsjednica Unije Mirhunisa Zukić, više nego impresivni, jer od početnih 15 osoba koje su prihvatile izazov bavljenja seoskim turizmom taj broj je sada porastao na 80.

Sa svima njima se, napominje, namjenski radilo, od toga kako da prihvate goste do kreiranja sadržaja.

Želimo da od bh. sela napravimo švicarska sela

"Svako domaćinstvo smo intervjuirali, šta imaju, šta mogu ponuditi, u smislu hoće li njihovi gosti loviti ribu, kupiti sijeno, brati maline, jagode i slično. Tako već u istočnoj Bosni imamo grupu Švicarkinja koje dolaze u jedno domaćinstvo već dvije godine i borave po 15 dana. A više gostiju donosi i zaradu. Svim snagama želimo da od bh. sela napravimo švicarska sela", ističe Zukić.

Ovom projektu, kaže ona, žele se priključiti i lokalne vlasti Travnika, Ključa i Zavidovića, a dosadašnja ponuda i aktivnosti mogu se pogledati i na portalu www.bhselo.ba, koji su kreirali u Uniji.

Naučiti ljude kako da pokrenu svoj biznis

"Nije bilo nimalo jednostavno ni lagano, ali smo ljude uspjeli naučiti kako da naprave biznis plan, studiju izvodljivosti i sve drugo što je bilo neophodno. Svim osobama, nažalost, za sada ne možemo dati zeleno svjetlo, jer moraju proći neophodnu edukaciju", ističe Zukić.


Tagovi

Iseljavanje Siromaštvo Ruralni turizam BiH Biznis Poljoprivreda


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.