Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Druga Ajvarijada
  • 06.10.2022. 12:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Živinice

Majstorice u spremanju ajvara pokazale umijeća - ko pravi najbolji?

Udruženje PREC iz Živinica organizovalo je drugo takmičenje čiji je ajvar najbolji. Ajvarijadom nastoje da sačuvaju ruralne kvalitete i tradicije

Foto: PREC
  • 315
  • 347
  • 0

Slatkast miris pečenih crvenih paprika znak je da je jesen već tu i da počinje spremanje namirnice bez koje je zimnica nezamisliva. U selu Gračanica kod Živinica to već sada znači i da se održava Ajvarijada. Riječ je događaju koji je u subotu, 1. oktobra, po drugi put organiziralo Udruženje "Porodičnog ruralnog edukativnog centra" (PREC), a pripreme su počele još u proljeće kada su zasadili paprike i patlidžane.

Domaćin i predsjednik PREC-a, Almir Dedić, kaže kako je ovo tek početak i da imaju veće planove. "U budućnosti nastojimo da ovo postane redovna manifestacija. Ovo je svakako jedan od načina da sakupimo nekoliko udruženja i razmijenimo iskustva", kaže Almir.

Izabran najbolji ajvar

Tokom ajvarijade mirisi su se zrakom širili, a nakon što su paprike i patlidžane samljeveni, zvuk kuhanja je uslijedio. Svako sa svojim receptom i određenim tajnama započeo je spremanje ove poslastice.

Pečenje paprika na žaru

 

Na ovogodišnjem tradicionalnom spremanju ajvara učešće je uzelo devet udruženja, gdje je svako prezentovalo svoj najbolji ajvar. 

Nagrada za prvo mjesto je otišla u Poljice, Udruženju "Poljičke", drugo mjesto u Suhu Udruženju "Daire", a treće u Kovače, članicama Udruženja "Senada Muminović".

Sezona ajvara u toku: Koji je najbolji recept?

Ipak najkreativnija tegla je pripala "Dinamici žene", PREC.

Nastoji se očuvati tradicija

"Mi smo udruženje koje se bavi agroturizmom i i nastojimo da očuvamo naše tradicionalne proizvode" kaže Almir, dodavši kako se na ovaj način pravi određena odmazda modernizaciji i odbacivanju vlastitog identiteta i tradicije. 

"Što se tiče budućnosti, želja nam je da napravimo prostor koji ćemo adaptirati u porodični ruralni dom a naš glavni cilj je da okupimo i zadržimo omladinu." - kaže predsjednik ovog udruženja.

Pobjednički ajvar

Cilj je osnovati svojstvenu školu koja će pored tradicionalnih učenja imati i različite druge obuke. 

Ovo je samo jedna od manifestacija koje ovo udruženje ogranzuje, već se u narednom periodu očekuje obuka i iz IT sektora u sklopu njihove kooperacije sa organizacijama iz Francuske, a u novembru će biti i održani Dani solidarnosti čiji je cilj solidarizacija građanstva sa drugim, manje razvijenim područijima. 

"Nadamo se da će ovi projekti služiti zajednici i društvua a da ćemo mi biti primjer kako treba da se čuva i razvija selo", zaključio je naš sagovornik.


Fotoprilog


Tagovi

Ajvarijada Spremanje ajvara Takmičenje Udruženje žena Ajvar Crvene paprike PREC Almir Dedić Poljičke Udruženje Daire


Autor

Belmin Mehanović

Više [+]

Student četvrte godine agronomije na Univerzitetu u Tuzli. Fasciniran prirodom i prirodnim procesima, vezan za zemlju.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Umjesto dvije gredice luka posadila sam podloge za kalemljenje. Malo za razne vrste voćaka.