Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodna oznaka
  • 20.10.2023. 15:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Konjic

Lukomir i zvanično najljepše selo u Bosni i Hercegovini

Dobijanje međunarodne oznake "Najljepša sela" za Lukomir, od velike je važnosti za dalji razvoj ruralnog turizma.

Foto: Martina K. Antelj
  • 81
  • 29
  • 0

Lukomir, koji je od 2009. godine na listi nacionalnih spomenika BiH, dobio je titulu "Najljepše selo u Bosni i Hercegovini". U okviru USAID-ovog projekta razvoja održivog turizma, Udruženje za razvoj ruralnog turizma u BiH "Alterural" provelo je aktivnosti na uvođenju ove međunarodne oznake u cilju očuvanja prirodne i kulturne baštine bosanskohercegovačkih sela i podizanja svijesti o jedinstvenom kulturnom naslijeđu koja ona imaju.

Organizirali su i svečano proglašenje povodom uvrštavanja na listu dodatnih sela: Lukomira, koje se nalazi na planini Bjelašnici na području grada Konjica i Vranduka u okolini Zenice.

Uručen certifikat (Foto: Grad Konjic)

"U vremenu kada imamo velike planove za snažniji razvoj turizma na području grada Konjica, svaki novi korak i uspjeh nam mnogo znači. Dobijanje međunarodne oznake "Najljepša sela" za Lukomir, koje je kao Kulturni krajolik 2009.godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila nacionalnim spomenikom, od velike je važnosti za dalji razvoj ruralnog turizma na konjičkom području", rekao je Osman Ćatić, gradonačelnik Konjica.

Bosanski biser - selo sa stotinjak ljudi i 5.000 ovaca

Uz projekat Welcome to Konjic i uspostavljanje turističkog klastera, kao i proglašenje Konjica jednom od pet "Green Destinations Top 100 Stories" za 2023. godinu iz BiH, najnoviji certifikat je, dodao je, podstrek da kreiraju nove projekte i programe, te razvijaju postojeće, kako bi omogućili kvalitetne uslove za bavljenje ovom djelatnošću za lokalno stanovništvo.

Sve navedeno naravno doprinijet će kvalitetnijom i sadržajnijom turističkom ponudom za sve goste koji posjećuju Konjic. 

Akciju "Najljepša sela u Bosni i Hercegovini" podržavaju Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz USAID Projekt održivog razvoja turizma u Bosni i Hercegovini i CCFD (Francuska).


Tagovi

Lukomir Najljepše selo Međunarodna oznaka Alterural USAID Osman Ćatić Konjic


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.