Pretraga tekstova
Ekonomisti za poljoprivredu, koji prate povećanu popularnost agroturizma tokom pandemije kažu da bi to moglo postati dugoročni trend.
I dok se neki odlučuju za rajske plaže, kupanje u okeanu, luksuzne hotele i egzotičnu hranu, brojne druge stanovnike Sjedinjenih Američkih Država pandemija i zatvaranje u kuće podstakla je na boravak u prirodi i ljetovanje na brojnim farmama širom zemlje.
Prema riječima Kristin Rosete, vlasnice farme na sjeverozapadu Arkansasa, posao nikad nije išao bolje. Od maja cvjeta, a rezervacije za noćenja povećale su se za čak 150% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
"Ljudi sve više žele iskusiti život na nekom poljoprivrednom gazdinstvu, odmaknuti se od gradske vreve. Gotovo da nije bilo dana da nismo imali nekog gosta što je za nas jako čudno“, priznaje Rosete.
Na farmi koja uzgaja čak 21 različitu sortu borovnice, berba ove godine puno brže ide jer ih posjetioci žele probati i kupiti, a kako Kristin priznaje smanjena je sa šest na tri nedjelja.
Stručnjaci u agroturizmu tvrde da njena situacija nije nimalo neobičajena. Dosta urbanista žele pobjeći iz grada, boraviti u prirodu sa domaćim životinjama, spavati na svježem zraku i jednostavno se opustiti.
"Ljudi sve više shvataju da predivnih lokacija sa raznim zanimljivim događanjima ima i u ovim predjelima te da su neka čak odmah pokraj njih. Mogu konzumirati domaće proizvode, meso, mlijeko, jaja, voće i povrće, a negdje ih mogu i kupiti te ponijeti kući“, pojašnjava za Modern Farmer Kim Sisco, predsjednik Međunarodnog udruženja poljoprivrednika NAFDMA
Ekonomisti za poljoprivredu koji prate povećanu popularnost agroturizma tokom pandemije kažu da bi to moglo postati dugoročni trend.
Etno selo "Mirna dolina": Turisti oduševljeni prirodnim ambijentom
Dawn Thilmany, profesor ekonomije poljoprivrede i resursa na Državnom Univerzitetu Colorado, kaže da je vrlo vjerovatno da će ljudi nastaviti iskorištavati prednosti seoskog turizma sve dok su putovanja na neka ekskluzivnija mjesta ograničena.
Smatra i kako bi dodatni interes mogla podstaći lokalna hrana i prodaja domaćeg voća i povrća jer sve više ljudi podržava mala i srednja poljoprivredna gazdinstva na svom području.
"Svakako to zavisi i od samih proizvođača, njihovih kapaciteta i samog interesa. Trenutno se postavlja pitanje da li je agroturizam među kopnenim trendovima koji bi trebao opstati“, kaže Thilmany.
Tagovi
Agroturizam Poljoprivredno gazdinstvo Gosti Odmor Kristin Rosete Domaća hrana Priroda Pandemija Putovanja
Autorica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)