Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bez posrednika
  • 23.12.2018. 17:30

Kozani: Gradonačelnik zabranio farmerima kratki lanac opskrbe

Kratki lanci opskrbe u Grčkoj su postali popularni nakon ekonomske krize koja je prisilila male vlasnike i potrošače da traže alternativne načine dobivanja hrane po pristupačnim cijenama.

Foto: minot.af
  • 179
  • 11
  • 0

Gradonačelnik grada Kozani, smještenog u sjevernoj Grčkoj, odlučio je zabraniti pokret "Bez posrednika" koji je fukcionirao kao izravna veza između lokalnih poljoprivrednika i potrošača. Lokalne vlasti tvrde kako je ovo tržište poljoprivrednika, koje postoji posljednjih pet godina, prekršilo postojeće zakonodavstvo, piše Euroactiv

Naime, kratki lanci opskrbe u Grčkoj su postali popularni nakon ekonomske krize koja je prisilila male vlasnike i potrošače da traže alternativne načine dobivanja hrane po pristupačnim cijenama.

Na razini EU-a posljednjih godina razvijeni su različiti oblici kratkih lanaca opskrbe hranom (SFSC). Zagovornici kažu da se SFSC ne bavi samo prodajom lokalnih jeftinih proizvoda, već i pozitivnim učincima prelijevanja na ruralna društva, okoliš i agroturizam.

Gradonačelnik pod pritiskom velikih poduzeća?

Lokalni mediji izvijestili su da je gradonačelnik odlučio zaustaviti pokret "Bez posrednika", a taj potez je iznenadio, s obzirom da je gradonačelnik Lefteris Ioannidis poznati ekolog koji je pohvaljen zbog svojih progresivnih politika. On je jedan od rijetkih gradonačelnika u Grčkoj koji provodi zabranu pušenja na javnim mjestima. Također je toplo pozdravio sirijske izbjeglice na vrhuncu migracijske krize.

Poljoprivredna zadruga "Aliakmon" optužila je i gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Chryssu Athanasiadoua, političara krajnje ljevice, da se klanjaju pritisku velikih poduzeća u regiji i na tržištu.

"Šteta je. Gradonačelnik lišava značajnih prihoda i proizvođače i potrošače, od jeftinih i visokokvalitetnih proizvoda “, rekao je Panagiotis Arnidis, predsjednik Aliakmona.

Farmeri bi morali tražiti dozvolu za rad

Općinski izvori su objasnili da bi prema postojećem zakonodavstvu ti proizvođači trebali tražiti dozvolu za rad i slijediti određeni postupak odobravanja. "Proizvođači nisu učinili ništa i ne možemo dopustiti da tamo djeluje nekontrolirano tržište", kazali su izvori.

Prema postojećem zakonu, proizvođači bi trebali stvoriti neprofitne organizacije kako bi mogli raditi i istovremeno dokazati godišnjim izvješćem da se njihove aktivnosti temelje na solidarnosti prema onima u potrebi.

"Izbor svjesnog nepoštivanja zakona nije i neće biti prihvatljivo", navodi se u priopćenju lokalnih vlasti.

U drugim grčkim regijama tržišta fukcioniraju bez problema

Poljoprivrednici u Kozanima kažu da, unatoč zakonodavnom jazu, tržišta poljoprivrednika u drugim grčkim regijama već funkcioniraju bez ikakvih problema. Oni ne razumiju zašto bi se zabrana trebala primjenjivati ​​samo na njih.

Arnidis je kazao kako iza zabrane stoje lokalni komercijalni interesi i supermarketi. Tržište poljoprivrednika organizirano je jednom mjesečno, a povratne informacije od lokalnih potrošača bile su vrlo pozitivne ažurne, kazao je. No, policija je nedavno poslana na tržište poljoprivrednika i uvela kaznu od 200 eura svakom proizvođaču, rekao je Arnidis. Izvori lokalnih vlasti negirali su da su poslali policiju.

U međuvremenu, grčki parlament nedavno je izglasao zakon o agroturizmu, parametar kratkih lanaca opskrbe hranom, posebno za proizvode visoke kvalitete u južnoj Europi.

"Gastronomski turizam sastavni je dio kulturne baštine različitih mjesta i oblik turizma u slobodno vrijeme“, navodi se u zakonu, jasno stavljajući do znanja da je jedna od glavnih aktivnosti za promicanje agroturizma kupnja poljoprivrednih proizvoda izravno od proizvođača.

Ali gradonačelnik je kazao kako je pokret protiv postojećeg zakonodavstva. Doista, dok je ministarstvo poljoprivrede donijelo zakonodavni prijedlog o kratkim lancima opskrbe hranom, parlament još uvijek nije odobrio zakon. 


Tagovi

Bez posredika Izravna prodaja Kozani Grčka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.