Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma koza i magaraca
  • 22.11.2018. 12:30

Jurišići iz Johove Bare imaju farmu magaraca, ponija i koza, posjećuju ih turisti, a planiraju izgraditi i golf terene

Zaposlit ćemo na neodređeno vrijeme nekoliko radnika. Educiramo se, stječemo nova znanja i iskustva. Imamo mnogo posjeta tokom godine. Želimo da poboljšamo putnu mrežu, sve lokacije. Imat će priliku da ovdje borave u ljetnjikovcu, da raspale roštilj, priča Josip Jurišić.

Foto: Facebook/Josip Jurišić
  • 436
  • 18
  • 0

Porodica Jurišić iz Johove Bare kod Modriče podigla je farmu poni konja, magaraca i koza, ali tu su i ovce, paunovi, guske i patke. Mara i Josip Jurišić trenutno imaju 50 magarica i jednog magarca, 130 koza te pet ponija. U svoj su se zavičaj iz inozemstva gdje su imali firmu vratili 2008. godine, a farmu osnovali pet godina kasnije. Trenutno ju proširuju, a u radu im pomažu Josipov otac i majka te dva sezonska radnika, navodni Dnevni Avaz

"Magarac Stevo stigao je iz srednje Bosne i on je vođa, glavni je na farmi. Bez njega ništa ne bi bilo isto. Lakše je raditi s magarcima nego s kozama. Lakše nam je raditi s 50 magarica nego s dvije koze, ali ne odustajemo. Imamo i pauna, patke i guske. Svi žive zajedno, nema pregrada. Svi se slažu i poštuju. Pametni su kao ljudi", hvali Jurišić svoje životinje.

Veliki potencijal u seoskom turizmu 

Magarce i poni konje hrane jabukama. Kažu, životinje nisu prezahtjevne.  

"Jedu jabuke, ne izvolijevaju. Jabuke su dobro rodile. Hrane se kukuruzom, pšenicom, zobi. Nešto proizvodimo hrane, nešto kupimo. Imamo svoje sijeno, ono je jako potrebno u ishrani. Ne žalimo se. Farma nam je još hobi. Kasnije će postati preduzeće. Zaposlit ćemo na neodređeno vrijeme nekoliko radnika. Educiramo se, stječemo nova znanja i iskustva. Internet pruža razne mogućnosti, ali i mediji. Završio sam ekonomiju i u Bosni i Hercegovini vidim veliki potencijal", najavljuje Josip Jurišić čija je farma već postala atrakcija i na koju dolaze turisti. 

"Imamo mnogo posjeta tokom godine. Želimo da poboljšamo putnu mrežu, sve lokacije. Imat će priliku da ovdje borave u ljetnjikovcu, da raspale roštilj. Imamo asfalt do kućnog praga, a sve zahvaljujući našem prijatelju i načelniku Modriče Mladenu Krekiću", ističe Jurišić koji vidi veliki potencijal u magarećem mlijeku.   

Ljekovito magareće mlijeko 

"Magareće mlijeko, ali i sir su jako ljekoviti. Dolaze ljudi i traže to. Ko može, taj plati, ko ne može, neka mu je prosto i sretno. Treba nam još 100 dunuma zemlje da imamo površine za ispašu. Želja nam je da imamo 150 magarica, ali i više od stotinu ovaca. Ispunit ćemo svoju želju", obećava Josip koji ističe kako ima dobru komunikaciju s komšijama. 

"Sa svima smo u dosta korektnim relacijama. Neću se smiriti dok ne napravim terene i da s komšijama igramo golf. To je moj omiljeni sport. Znate, ko ne voli životinje, taj ne voli ni ljude. Mi ih volimo i još ću golfom sve začiniti", zaključio je Josip Jurišić, farmer iz Johove Bare.
 


Tagovi

Farma koza i magaraca Josip Jurišić Magareće mlijeko Golf tereni Johova Bara Modriča


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]