Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam u Jajcu
  • 27.05.2017. 16:00

Jajce - dokaz turističkog blaga BiH

Sajam turizma i eko proizvoda u Jajcu je jedan od načina za povezivanje proizvođača iz BiH i susjednih zemalja te promicanje Jajca kao turističkog mjesta.

Foto: Agencija za Zastitu Bastine Jajce
  • 613
  • 27
  • 0

"Želimo da općine imaju namjenska sredstva za razvoj turizma kao veoma perspektivne grane privrede i da konačno svaka od njih dobije priliku da kroz sopstvenu turističku zajednicu na adekvatan način promovira svoje potencijale. Općine ne trebaju zavisiti ni od Federacije ni od kantona, jer upravo lokalne zajednice najbolje znaju kakve su njihove potrebe i šta mogu pružiti turistima", izjavila je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo na otvaranju 4. Sajma turizma i eko proizvoda STEP - Jajce 2017. koji je održan 24. maja.

Sajam je okupio zainteresirane proizvođače eko proizvoda, turističke agencije, hotelijere i ugostitelje iz cijele BiH. Grad partner ovogodišnjeg sajma je Tomislavgrad, a održava se pod pokroviteljstvom Općine Jajce i u organizaciji Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala ovog grada.

Ministrica Đapo je kazala da je došla u Jajce prvenstveno da bi dala podršku promociji turističke ponude grada. Jajce je, kaže, najbolji primjer da općine prepoznaju mogućnosti koje im daje turizam.

Podrška općinama

"Jedan od glavnih ciljeva Federalnog ministarstva okoliša i turizma je da općinama pruži podršku i pomoć u razvijanju njihovih turističkih kapaciteta. Želimo im kroz odgovarajuće zakonodavstvo omogućiti da odlučuju o tome šta i na koji način žele razvijati u oblasti turizma. Vrlo rado se odazivam na slične pozive, jer želim lično dati podršku općinama koje razvijaju turizam kao što one daju ogromnu podršku ministarstvu na čijem sam čelu kad su u pitanju nova zakonska rješenja koje uvodi Vlada Federacije, a koja su vezana upravo za jačanje uloge općina u razvijanju turizma. Mislim da su Jajce i ponuda sajma najbolji dokaz koliko turističkog blaga ima naša zemlja, a koje do sada nije bilo dovoljno afirmirano", zaključila je je ministrica Đapo.

Huso Hadžić, direktor Agencije za kulturno - povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca poželio je dobrodošlicu gostima sajma i naveo da je on iz godine u godinu sve posjećeniji.

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan kazao je da sajam može biti koristan za širu lokalnu zajednicu te da je ovo jedan od načina za povezivanje proizvođača iz BiH i i susjednih zemalja te promicanje Jajca kao turističkog mjesta kao i svojevrsni poticaj organskoj proizvodnji, navode u Agenciji.

"Nadam se, da će se naš sajam dodatno razvijati, posebno u oblasti turizam i proizvodnje organske hrane. Na ovaj način se promovira i čitava BiH ne samo ovaj grad", naveo je Hozan.

Foto: Agencija za Zastitu Bastine Jajce


Tagovi

Edita Đapo Sajam turizma i eko proizvoda STEP - Jajce Eko proizvodi Jajce Huso Hadžić Edin Hozan


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁