• Srebrenica
  • 11.04.2018. 10:30

Irvin Mujčić: Turisti vole jesti za sinijom, svi iz jedne ćase srkati čorbu i iz tepsije jesti pitu

Mladi Irvin Mujčić na konju je obišao srebrenički kraj i registrovao sva za turiste privlačna sela i kuće, gdje će oni biti smješteni i posao je krenuo.

Foto: Facebook/Irvin Mujčić
  • 189
  • 25
  • 0

Irvin Mujčić, danas 29-godišnjak vratio se iz inozemstva prije tri godine u rodni grad, Srebrenicu. 

Vlastitim sredstvima obnovio je roditeljsku kuću u gradu i smjestio 12 ležaja za turiste te se odlučio baviti seoskim turizmom. Osnovao je Udruženje prijatelja prirode "Oaza mira" i zasukao rukave, piše Avaz

"Pješice i na unajmljenom konju obišao sam sva srebrenička sela, upoznao ljude i njihove običaje. Nisam poznavao nijedno selo te sam imao problema prilikom obilaska. Bilo je lutanja i ulaska u minska polja. Registrovao sam sva za turiste privlačna sela i kuće, gdje će oni biti smješteni i posao je krenuo. Samo u prošloj godini ovdašnja sela posjetilo je 300 turista iz Italije, Austrije, Španije, Portugala i drugih evropskih zemalja", priča Mujčić.

Ne biraju hranu, a sela obilaze konjima

Irvin kaže kako njegovi turisti ne traže komfor i udobnost, niti biraju hranu. Vole jesti za sinijom i svi iz jedne ćase srkati čorbu te iz tepsije jesti pitu. Kada je u pitanju prenoćište, ni tu nisu probirljivi. Svejedno im je gdje će spavati.

Kaže da se sela i ovdašnja znamenja obilaze pješačenjem ili na konjima, nema prijevoza automobilima.

"Turiste interesuju naši običaji, ishrana i druženja. Posebno ih interesuju pećine, gdje su se srebrenički Bošnjaci mjesecima skrivali u julu 1995. godine, i tamo najduže borave. Rado pomažu povratnicima u poljoprivrednim i drugim poslovima i od njih kupuju proizvode i rukotvorine", pojasnio je Mujičić.

Prva grupa dolazi sredinom mjeseca  

Prva grupa od 50 ovogodišnjih stranih turista kod Irvina stiže polovinom aprila. Plan smještaja, obilaska i druženja je poznat.

Od vlasnika ergele Emina Bektića iz Jasenove kod Srebrenice unajmit će konje za obilazak turističkih destinacija. Do tada će stići i jedan fijaker, nekoliko šatora i vreća za spavanje, a za narednu turističku sezonu ugovorio je smještaj kod 50 ovdašnjih povratnika.


Tagovi

Irvin Mujčić Srebrenica Emin Bektić Turizam


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.