Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ololai
  • 02.02.2018. 16:30

Imate euro? Možete kupiti kuću na Sardiniji!

Jeste li ikada sanjali da imate kuću u talijanskom selu? Vijesti koje ste čekali su konačno stigle! Sada je možete kupiti i to za - euro!

Foto: Roberto Tangianu / Sardegna Live
  • 278
  • 17
  • 0

Talijansko mjesto Ololai, destinacija u planinskoj regiji Barbagia na mediteranskom otoku Sardinija, postalo je poznato zbog prodaje stotine napuštenih kuća za samo 1 euro (1,2 dolara).

Začkoljica je u tome što su ove građevine od kamena u jako lošem stanju, pa su ih kupci obavezni renovirati u roku od tri godine, a to će vjerojatno koštati oko 25.000 dolara.

Arbau: Nećemo dopustiti da grad umre

Cilj ove akcije je i oživljavanje mjesta, koje bi uskoro moglo postati "grad duhova". Ovdje je nekada živjelo 2.250 ljudi, a u posljednjih 50 godina taj broj se smanjio na 1.300. Rodi se tek nekoliko beba godišnje.

"Hvalimo se prapovijesnim podrijetlom. Moja misija je da spasimo jedinstvenu tradiciju, da ne padne u zaborav. Naš ponos je naša snaga. Uvijek smo bili čvrsti ljudi i nećemo dopustiti našem gradu da umre", kaže za CNN travel gradonačelnik Efisio Arbau.

Ololai bi mogao postati grad duhova

Autentični dio Sardinije

Ololai je nekada bio glavni grad Barbagie. Ostao je najatraktivniji i autentični dio Sardinije. Buka u labirintu ulica i trgovima prekrivenim muralima više se ne čuje, jer su mnogi stanovnici otišli u velike gradove. To su učinile i čitave porodice, pa kameni stanovi već desetljećima leže u propasti, prekriveni paučinom.

Ipak, oni koji se ne žele odreći tradicionalnog života, ovdje su ostali. Lokalni pastiri i dalje prave vrhunski ovčji sir Casu Fiore Sardu, po kome je ovo područje poznato, a zanatlije i dalje pletu fine košare.

Već prodate tri kuće

Kako bi pokušao oživjeti Ololai, Efisio Arbau je stupio u kontakt s vlasnicima kuća i predložio im da vlasništvo prenesu na gradske vlasti. Usvojena je Uredba, kojom su nekretnine stavljene na tržište, po povoljnim cijenama.

Unatoč lošim uvjetima, tri kuće su već prodane i Arbau kaže da je primio više od 100 zahtjeva za kupovinu širom svijeta, uključujući Rusiju i Australiju. Gradonačelnik se nada da će renoviranje kuća pomoći otvaranju novih radnih mjesta i oživljavanju lokalne ekonomije.

Jedan od kupaca je Vito Casula, kupio je kuću na dva kata, koja je jeftinija od cappuccina. Renovirao je svoj novi dom, koristeći ekološki prihvatljive materijale, ali je zadržao originalni dekor, dok je restaurirao stariji namještaj.

"Supruga i ja živimo u blizini i često posjećujemo ovo mjesto. Ono je zamrznuto u vremenu i nudi miran, zdrav život. Pravi je izbor za sve koji su pod stresom i kojima je potrebna pauza. Svjež zrak, bez smoga i sjajni pogled imaju ljekovitu snagu, a moje kosti i leđa više ne boluju. Mještani su tako otvoreni i prijateljski nastrojeni. Nikada mi ne dozvoljavaju da platim ništa u kafiću i stalno nas pozivaju na ručak i večeru", priča Casula.

Vito je renovirao kuću ekološkim materijalima

Bogata ponuda za turiste

Domaći specijalitet koji se ovdje može probati je pane vratau, napravljen od hrskavog kruha natopljenog u vodi, sosa od paradajza, jaja, šunke i ovčjeg sira Fiore. Tu je i pistiddu, jesenski kolač od kave, oraha, badema, kruške, lješnjaka, grožđa i sirupa od grožđa.

Mještani u jesen otvaraju svoja dvorišta, u kojima se mogu vidjeti štale. Kafići nude dobro vino, šunku, sir i poslastice. Organiziraju se karnevali i folklorni događaji, na kojima se prikazuju rituali iz prošlosti. Posebno interesantan za turiste je jezik iz ovog kraja, koji čak ne razumiju ni drugi stanovnici Sardinije.

Foto: Roberto Tangianu / Sardegna Live


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.