Pretraga tekstova
Na "livanjskom stolu" našle su se razne delicije poput, domaćeg sira, ovčjeg mlijeka, kačkavalja, pure, sarme, bosanskog lonca, domaćih pita, gurabija i mnogih drugih proizvoda.
Više od 150 gostiju uživalo je u gastronomskoj ponudi livanjskih proizvoda predstavljenih na sajmu "Okusi selo", održanom protekle subote u hotelu Novitas. Manifestacija, prije svega, ima za cilj promociju ruralnog turizma i prezentaciju domaćih proizvoda, a ujedno je i prilika za prezentaciju tradicionalnih jela ovog podneblja.
Tako su se na "livanjskom stolu" mogle naći razne delicije poput, domaćeg sira, ovčjeg mlijeka, kačkavalja, pure, sarme, bosanskog lonca, domaćih pita, gurabija i mnogih drugih proizvoda.
"Pokušali smo od gostiju dobiti povratnu informaciju da li smo uspjeli, napravili ne 'švedski' nego 'livanjski sto'. Ako one budu pozitivne, to je naša vodilja za dalje", rekao je za ProTV, Mirko Brdar, direktor hotela Novitas koji stoji iza organizacije ovog događaja s namjerom da se pomogne ruralni razvoj Livna.
U doba svih društvenih mreža, dodao je, važno je istaći da selo i njegova ponuda, vrijedi više od toga.
Prema ocjeni ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kantona 10, Bože Perića, ovo je najbolji od četiri projekta koji su se javili na javni poziv za agroturzam.
"Imamo šta pokazati kako Bosni i Hercegovini, tako i okruženju, a vjerujem i budućim turistima koji će biti česti posjetioci. Posao mene i svih djelatnika je da pokušamo nagovoriti mlade ljude da se obave poljoprivredom, proizvodnjom mlijeka, jer ako ne bude njih, neće biti ni Livanjskog sira", naveo je ministar Perić, ističući značaj ovog proizvoda koji u Livno donosi brojne nagrade sa svjetskih takmičenja.
Ovo je prvi put da je organizirana jedna ovakva manifestacija, na kojoj je prikazana široka paleta proizvoda. Organiziranje sajma su podržali Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva K10 i Grad Livno.
Tagovi
Okuso selo Livanjski sto Seoski turizam Agro turizam Hotel Novitas Mirko Brdar Božo Perić
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
"Hercegovačka gumena bombona" ćupter ima i svoj sajam već šestu godinu zaredom. Ove godine Sajam ćuptera je održan u posebnom ozračju jer je ova hercegovačka slastica, od mošta autohtonih sorti vina žilavke i blatine, nedavno dobila oznaku... Više [+]
"Hercegovačka gumena bombona" ćupter ima i svoj sajam već šestu godinu zaredom. Ove godine Sajam ćuptera je održan u posebnom ozračju jer je ova hercegovačka slastica, od mošta autohtonih sorti vina žilavke i blatine, nedavno dobila oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla.🍇🍇
Selma Mujić
prije 4 tjedna
Priča se da su posjetioci dugo bili energični :D Priča se da su posjetioci dugo bili energični :D