Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kampa prijateljstva
  • 30.05.2024. 16:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Petrovac

Drinić stvara seoski turistički miks: "Evropi ne trebamo bezlični i slabi"

Imaju misiju afirmacije ruralnih područja u svim segmentima, a najbolji način je diverzifikacija aktivnosti malih poljoprivrednih gazdinstava, te jačanje identiteta.

Foto: Dejan Prošić
  • 367
  • 103
  • 0

Selo Drinić nadomak Petrovca, bit će domaćin drugog "Kampa prijateljstva" koji se organizira u svrhu promocije turističke destinacije. Manifestacija će se održati od 5. do 7. jula na lokaciji Gavrići, a u sklopu nje će domaćini promovirati stazu za džipove i kvadove kroz šumske i nekategorisane puteve, a kojom se može izaći na vrh prelijepe planine Klekovače.

Drinić je mala ruralna zajednica bogata sa prirodnim i kulturno-historijskim nasljeđem koje kao potencijal razvoja nije dovoljno iskorišteno, navode iz lokalnog Udruženja građana "Ruralni razvoj". Užurbani život savremenog čovjeka u urbanim sredinama, vidjeli su kao priliku da kreiraju destinaciju koja će zadovoljiti potrebe ljudi za odmorom kako fizičkim, tako i mentalnim, rekreacijom i relaksacijom ili pak uživanjem.

Turistički miks

Razvijena destinacija motiviše turiste, izletnike ili turističke tranzitere, svojim atrakcijama i turističkim proizvodima.

Niko gladan ostati neće

"Kroz aktivnosti kampa integrišemo parcijalne ponude i uspostavljamo blizak odnos subjekata koji učestvuju u stvaranju ‘turističkog miksa’, lokalnog stanovništva i samog turiste", navode organizatori, pojasnivši da je niz okupljenih nevladinih organizacija inicijalna kapisla ideja i ponuda koja će uz podršku vladinog sektora i privrede stvoriti turistički bum u službi lokalnog ekonomskog razvoja.

Svaki pojedinačni subjekt ima svoju poslovnu i marketinšku strategiju, ali je, kako navode, neophodno da su one u sinergiji sa destinacijskim menadžmentom. Specifični ciljevi kampa su da stvore jedinstven logo i suvenir destinacije, jedinstvene marketinške mjere i plan zajedničkog razvoja.

"Put do stvaranja eminentne destinacije je dug i trnovit, te nema mjesta patetici, slatkorječivosti ili simpatijama, jedini relevantan indikator je broj turista koji će posjetiti destinaciju", napominju iz Udruženja.

Šta će još promovisati?

Kamp prijateljstva će promovisati i biciklističku stazu do nekadašnjeg željezničkog čvorišta Srnetica, planinarsku stazu do vrha Srnetice, paraglajding poletište te planinske livade Kozila, kao lokaliteta za ljekobilje i gljive.

Uživanje u prirodnim ljepotama zagarantovano

Udruženje ima misiju afirmacije ruralnih područja u svim segmentima, a najbolji način je diverzifikacija aktivnosti malih poljoprivrednih gazdinstava, te jačanje identiteta.

"Evropi ne trebamo bezlični i slabi, već sa jasno izraženim identitetom", poručuju organizatori događaja, Udruženje građana "Ruralni razvoj" Drinić, Off roud klub "Extrem" Banja Luka i Turistička organizacija opštine Petrovac-Drinić .

Plan manifestacije

Okupljanje učesnika na lokalitetu selo Gavrići, prijem gostiju, smještaj u organizovano kamp naselje (planinari, off – road klubovi, "kvad" grupacije, vozači brdskih bicikala,...) planirano je za petak, 5. jula, kada će učesnici biti i upoznati sa planom aktivnosti za subotu, rutama vožnji, upoznavanje sa vodičima svake grupe učesnika, sa kodeksom ponašanja u grupnim vožnjama, posebno upoznavanje svih učesnika sa pravilima ponašanja u smislu osiguranja sigurne vožnje i sigurnosti tokom realizacije aktivnosti. Večernje druženje učesnika uz muzički program i logorsku vatru.

Za one željne adrenalina

U subotu, 6. jula, nakon jutarnje smotre, učesnici će biti podijeljeni po sekcijama kada će im bit ii prezentiran detalajn plan vožnji i pješačenja sa planiranima, na koje kreću nakon doručka. U poslijepodnevnim satima, planiran je povratak u kamp, ručak, osvježenje i kraći odmor, a u večernjim druženje uz muziku u živo, logorsku vatru i osvježenja.

Kako je prošle godine bilo na Kampu prijateljstva, pogledajte u fotogaleriji.

Posljednjeg dana, u nedjelju, 7. jula, nakon buđenja, doručak, zajedničko fotografisanje, razmjena iskustava u cilju unaprjeđenja budućih manifestacija te zatvaranje manifestacije.


Tagovi

Kamp prijateljstva Drinić Gavrići Klekovača Trodnevno druženje Seoski turizam Razvoj turizma Ruralni turizam


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rekordan izvoz ukrajinskog ulja repice - na koja tržišta odlazi?

Ukrajina je sezoni 2023/24. izvezla rekordnu količinu ulja repice, dosegnuvši 422 tisuće tona od srpnja prošle do lipnja ove godine, objavila je udruga proizvođača ulja i...

Više [+]