Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lokalna proizvodnja
  • 26.03.2019. 16:00

Dnevno zarade osam hiljada eura, zašto ne bi mogli i naši OPG-ovi?

Koja je tajna koruških obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava? Kroz godine razvili su međusobno povjerenje, pa jedni od drugih kupuju proizvode koje nemaju, a koje traže njihovi gosti. Jedini uvjet je da njihovi proizvodi budu prirodni i zdravi te da su iz tog dijela Koruške.

Foto: Igor Čolaković
  • 854
  • 151
  • 0

Značajni dodatni prihod obiteljska poljoprivredna gospodarstva u srednjoj Koruškoj (Austrija) ostvaruju od turističke djelatnosti, istaknuto je na studijskom putovanju naziva Kuće za odmor s pričom. Na ovom smo studijskom putovanju imali prigodu upoznati neke od primjera dobre prakse u ovom lukrativnom poslu, zahvaljujući kojem obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Koruškoj ostvaruju dodatni prihod sa svojih imanja.

"U ovom dijelu Koruške nemamo skijališta ni velika jezera, pa smo stoga naš turistički proizvod vezali uz kulturu, poljoprivredu i lokalnu gastronomiju", istaknuli su predstavnici tamošnje turističke zajednice, koja snažno promovira upravo ovakav oblik turističke ponude koja je vezana uz lokalnu poljoprivrednu proizvodnju.

Jedan od uspješnih primjera ovakvoga gospodarstva je ono u vlasništvu Günthera i Anite Johannes kraj mjestašca Pichling, samoodrživo imanje koje sobe u starom obiteljskom majuru iznajmljuje turistima iz cijeloga svijeta.

Dnevno na svojim farmama ubiru oko 11.000 jaja

"Na našem imanju uzgajamo 12 hiljada kokoši na slobodnoj ispaši, od kojih dnevno ubiremo oko 11 hiljada jaja. Imamo i 63 krave, a gostima nudimo i zlatovčice, ukusne ribe koje uzgajamo u svojem ribnjaku. Budući dio našeg imanja čine šume, imamo dovoljno sječke za kogeneracijsko postrojenje, zahvaljujući kojem smo potpuno energetski neovisni. Sami dakle, proizvodimo toplinsku i električnu energiju za svoje potrebe, a dio električne energije prodajemo, pa nam i to donosi stanoviti prihod", rekao je vlasnik ovog uzornog imanja, čiji gosti nerijetko obitelji Johannes pomažu i u poljoprivrednim radovima.

U slobodnom uzgoju 18 hiljada kokoši

Na živopisnom imanju Elisabeth i Siegfrieda Kampla, nadomak koruškog gradića Gurk, turisti će pronaći i lijepo uređenu wellness oazu, koja je uređena uz obiteljsku kuću staru 160 godina. Na ovom su imanju Kamplovi uredili tri stare, drvene alpske kuće koje iznajmljuju turistima, koji odmor na ovom imanju od 220 hektara provode okruženi prirodom i - domaćim životinjama.

"Na imanju u slobodnom uzgoju imamo 18 hiljada kokoši, a imamo i zečeve, magarca i tri ljame. I naše je imanje energetski neovisno, zahvaljujući izmetu kokoši kojega koristimo u bioplinskom postrojenju, a koje smo izgradili sredstvima Evropske unije. Od prodaje jaja ostvarujemo solidan prihod, prodajemo i energiju, pa i pileći izmet, a dio prihoda ostvarujemo i od gostiju, koji ovdje provode zdrav i aktivan odmor. Posla imamo preko glave tijekom cijele godine, vapimo za radnicima, no njih naprosto ovdje nema. Nitko se ne želi baviti poljoprivredom, iako je u Koruškoj to vrlo isplativo", rekla je Elisaberth Kampl.

Naime, ova koruška obiteljska poljoprivredna gospodarstva ostvaruju dnevni prihod veći od 8 hiljada eura (15.640 KM) na što plaćaju - paušalni porez!

Kupci ne pitaju za cijenu

Već 40 godina prihod od turizma ostvaruje i poljoprivredno gospodarstvo obitelji Erian u Kreindorfu, koje se bavi biodinamičkom poljoprivrednom proizvodnjom. Ovdje uzgajaju krave, konje, kokoši, svinje i guske, a na imanju uzgajaju i pšenicu po biodinamičkoj metodi. Pšenicu melju u vlastitom mlinu, a na imanju peku i kruh koji je vrlo tražen u lokalnoj pekarnici.

Uz koke, krave, magarce, na imanjima drže i ljame

"Proizvodimo svježe mlijeko, sir, jaja i putar, koji je posebno tražen, a nudimo i domaći ekološki proizveden med, jabučni ocat i sokove od domaćih jabuka starih sorti. Vidite i sami, sve uspijevamo prodati već na kućnom pragu jer kupci prepoznaju kvalitetu naših proizvoda, koja redom imaju certifikat - Demeter. Dobar dio poljoprivrednih proizvoda kupuju i naši gosti, koji nam večer prije ostave popis sa željenim namirnicama, koje im svakoga jutra ostavimo u posebnim košarama. Gosti koji odsjedaju u našoj kući posebno cijene prirodu i iznad svega zdravu, ekološki uzgojenu hranu, za koju su spremni platiti i bitno više nego onu iz konvencionalne proizvodnje", istaknuli su vlasnici ovoga biodinamičkog imanja koje gostima nudi zdrav i aktivni odmor.

Zaštita lokalne proizvodnje

Četrdesetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva iz srednje Koruške koje nude i uslugu smještaja već su godinama povezani u udrugu koja štiti njihove interese.

"Članovi udruge međusobno surađuju, dobro su povezani i zajednički nastupaju na tržištu. Kroz godine razvili su međusobno povjerenje, pa jedni od drugih kupuju proizvode koje nemaju, a koje traže njihovi gosti. Jedini uvjet je da njihovi proizvodi budu prirodni i zdravi te da su iz ovoga dijela Koruške", naglasili su koruški poljoprivredni proizvođači, koji su u turizmu pronašli dodatni izvor prihoda i novu mogućnost za plasman svojih proizvoda.


Tagovi

Lokalna proizvodnja Koruška Seoski turizam Domaći proizvod Udruga Certifikat


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.