Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Planinski turizam
  • 23.01.2019. 12:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Kozo

Dario i Mile Kordić ne planiraju u Njemačku jer Kozo ima potencijala

Obitelj Kordić uglavnom živi od stočarstva, a trenutno imaju 140 grla ovaca. Nađe se još ponekog poslića. Sada u ovo zimsko vrijeme sav posao se svodi na prehranu stada, konja i krava te čišćenje snijega.

Foto: Facebook/Mile Kordic
  • 535
  • 79
  • 0

U naselju Kozo, u općini Prozor-Rama puno je snijega napadalo ovih dana. U tom mjestu žive Dario i Mile Kordić, mladići od 19 i 25 godina koji niti ne pomišljaju otići iz svog sela. Naviknuti su na surovi planinski život, a društvo i pomoć su im konji, ali i snažni i mirni psi čuvari. 

Ova dva brata u zajedničkom kućanstvu sa dvanestoro čeljadi žive na 1280 metara nadmorske visine. Jozo i njegova supruga Anđa imaju djecu Milenu, Mariju, Milu, Slavena i Ivana dok njegov brat Veselko sa suprugom Marijom ima djecu Daria, Velentinu, Matu i Martina. Neka djeca su već završila srednju školu, druga su još u srednjoj i osnovnoj. Upravo je njihov zajednički život potvrda poslovice "Kuća nije tijesna, ako čeljad nisu bijesna", piše Ramski vjesnik

Nema izvora pa koriste čatrnje

Obitelj Kordić svoje korjene vuče iz Hercegovine. Jozin i Veselkov otac je podrijetlom iz Ljubuškog, a majka iz Gruda. Njihovi preci su već generacijama ranije stigli na ove prostore, zavoljeli ih i ostali tu živjeti. Kordići imaju obiteljsku kuću u Prozoru, no, ne žele se preseliti. Veliki problem svim stanovnicima ovog dijela Rame je voda. Nema izvora nigdje nego se koriste čatrnje. Ljudi su navikli i to im ne predstavlja preveliki problem. Nadaju se da će se i ti problemi riješiti.

Ova obitelj uglavnom živi od stočarstva, a trenutno imaju 140 grla ovaca. Nađe se još ponekog poslića. Sada u ovo zimsko vrijeme sav posao se svodi na prehranu stada, konja i krava te čišćenje snijega.

Kraj pogodan za stočarstvo i planinski turizam 

"Prolaze ovda često ljudi. Dolaze iz Mostara, Dalmacije, Zagreba i drugih krajeva BiH i Hrvatske. Nedavno su naišle i dvije planinarke iz Austrije. Tko god naiđe ovdje dobro je došao. Želimo da se svi ovdje osjećaju ugodno, a mi se nastojimo pokazati domaćinski", kaže Jozo, što je potvrdila cijela kućna obiteljska i vesela atmosfera.

Jozo priča da se put do njihovog mjesta dobro održava i prisjeća se vremena kada su ga morali čistiti svojim konjima. "Upregli bi čak i po tri para konja kako bismo očistili put. Danas to urade strojevi.  Jednom prigodnom su dolazili novinari iz Dalmacije te su bilježili kako čistimo snijeg."

A gdje se vide dva mladića, Dario i Mile? Obojica su bila suglasna da im je ovdje lijepo, da vide sebe radije ovdje nego negdje u Njemačkoj i Austriji. Posla ima, svoji su gazde, može se zaraditi solidno za život jer je kraj pogodan za stočarstvo, ali i planinski turizam


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Tagovi

Planinski turizam Mile Kordić Dario Kordić Kozo Ovčarstvo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁