Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj seoskog turizma
  • 13.10.2016. 18:00

Budućnost bh turizma leži u selima i planinama!

Projekti "Via dinarica", "Ceste meda", "Ceste soli", "Putevi Valtera" i biciklističke staze koje bi povezivale glavne gradove, aduti su Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Foto: Vipromo
  • 1.352
  • 64
  • 0

Dva miliona KM koje je davalo kao poticaj za izgradnju hotela s četiri i pet zvjezdica, Federalno ministarstvo okoliša i turizma preusmjerilo je na razvoj seoskog i planinskog turizma kao i poboljšanje biciklističkih i drugih staza. Upravo seoski i brdski turizam, smatra federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, budućnost je turizma.

Sredstva, navela je, nisu dovoljna, ali je to nova politika Ministarstva te će se u budućnosti baviti time. Na istom planu počela je saradnja sa susjednim državama, Srbijom i Hrvatskom.

"Pravimo regionalne ceste, takva je "Via dinarica", "Ceste meda", "Ceste soli", "Putevi Valtera", biciklističke staze koje bi povezivale glavne gradove", rekla je Đapo.

Najavila je da će Projekt "Putevi Valtera" uskoro biti predstavljen u Šangaju. S obzirom na to da je film "Valter brani Sarajevo" popularan u Kini smatra da će kineskim turistima biti zanimljivo posjetiti lokacije gdje je sniman, u BiH i u Srbiji.

Valter brani Sarajevo i dovodi nam kineske turiste!

S takvim projektima, najavljuje, Ministarstvo će aplicirati ka evropskim fondovima, ali ističe da se i bh. institucije trebaju odazvati.

Osim razvoja seoskog i planinskog turizma i saradnje s drugim državama Đapo naglašava da je neophodna i edukacija ljudi koji rade u sektoru turizma, takvi su, pored ostalih, vrhunski kuhari i ugostitelji.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma trenutno radi na novom zakonu o turizmu, koji su pustili u proceduru, prenosi biznisinfo.

Foto: Vipromo


Tagovi

Seoski turizam Brdski turizam Budućnost Ulaganje Putevi Valtera Ceste meda Ceste soli Via dinarica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]