Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kulen-Vakuf
  • 16.05.2018. 12:30

Bosanska jela, ljekovito bilje i zdrava hrana pomoći će im da razvijaju seoski turizam

U Kulen-Vakufu je osnovano udruženje svih pružatelja turističkih usluga "Una life Kulen-Vakuf". U okviru ovog udruženja djelovat će i Udruženje žena, koje se već potvrdilo u ponudi tradicionalnih bosanskih jela, zatim izradi narodnih vezova i čuvanju tradicije ovoga kraja.

Foto: Facebook/Pozitivna Bosna i Hercegovina
  • 343
  • 15
  • 0

U bihaćkoj mjesnoj zajednici Kulen-Vakuf, mještani su formirali udruženje svih pružatelja turističkih usluga "Una life Kulen-Vakuf", a sve kako bi upotpunili i sadržajno obogatili turističku ponudu u okviru Nacionalnog parka "Una", u njegovom najljepšem dijelu.

Žitelji Ljutočke doline napokon su prepoznali mogućnosti razvoja turizma i odlučili da stvaraju uvjete kako bi od njega mogli živjeti. Prvi koji je krenuo s tom idejom je Dinko Bajbutović, ekonomista koji je nakon deset godina rada ostao bez posla. Njegov primjer slijedio je Šemsudin Topčić, profesor matematike, koji je proglašen tehnološkim viškom u školi u kojoj je radio i više od pet godina čeka na novi posao, navodi Cazin.net.

Nudit će tradicionalna bosanska jela

"Odlučili smo da ostanemo ovdje i okrenemo se proizvodnji zdrave hrane, uzgoju ljekovitog bilja, turističkoj ponudi. Zato smo donijeli odluku da se organiziramo i udružimo i zajedno upotpunimo ponudu i iskoristimo potencijale i resurse koje imamo u okviru Nacionalnog parka Una", priča Bajbutović, inače predsjednik novoformiranog udruženja.

U okviru ovog udruženja djelovat će i Udruženje žena, koje se već potvrdilo u ponudi tradicionalnih bosanskih jela, zatim izradi narodnih vezova i čuvanju tradicije ovoga kraja.

Ima se što ponuditi turistima

"Udruženje će nam pomoći da obogatimo ponudu. Nastavit ćemo zapravo nakon projekta "Zajedno učinimo život boljim u BiH" i cilj nam je da uključimo sve stanovništvo u Ljutočkoj dolini, jer se uistinu ovdje ima šta ponuditi turistima", objašnjava Jasmina Kurtović, predsjednica Udruženja žena.

Potrebna im je podrška

Cijela je Ljutočka dolina, koja je u okviru Nacionalnog parka "Una", bogata neiskorištenim prirodnim potencijalima i resursima. Stoga će se organizirano okrenuti agrarnom turizmu kako bi se iskoristili potencijali za proizvodnju ljekovitog bilja i šumskih plodova. Ovim će pomoći sebi, kako kažu, ali i razvoju Nacionalnog parka. U tome im je neophodna podrška gradskih, kantonalnih, ali i federalnih institucija, posebno u gradnji infrastrukture.

Prilika je ovo i da se pokuša zaustaviti trend odlaska mladih. Već ih je 120 otišlo, a od prijeratnih pet hiljada stanovnika, danas ih je u Kulen-Vakufu samo oko pet stotina.


Tagovi

Kulen-Vakuf Una life Kulen-Vakuf Nacionalni park Una Dinko Bajbutović Šemsudin Topčić Bosanska jela Jasmina Kurtović Ljutočka dolina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer