Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralna područja
  • 22.03.2022. 12:00

Bh selo sa 150 domaćinstva u užem izboru za BiH Green Awards

Kroz Bh selo se nastoji motivirati i podržati što više osoba, koje žive u ruralnim sredinama, da se organizirano bave agrarnim aktivnostima kao i očuvanjem životne sredine

Foto: Facebook/Bh selo
  • 150
  • 56
  • 0

Neformalna grupa Bh selo, koja obuhvata 150 domaćinstava u 17 gradova, ušla je u uži izbor u sklopu kampanje "Šampioni zaštite prirode, BiH Green Awards" 2022. godine. Domaćinstva uključena u ovu grupu, posvećena su očuvanje životne sredine kroz uređenje dvorišta, izletišta, postavljanje kanti ili kontejnera za odlaganje smeća, očuvanje rijeka i jezera kao prirodnih vodnih bogatstava.

Unija za održivi povratak i integracije u BiH pozvala je na podršku domaćinstvima koje nastoje unaprijediti ruralna područja za očuvanje čiste životne sredine, zelene ekonomije.

Brojne aktivnosti

"Kroz Bh selo se nastoji motivirati i podržati što više osoba, koje žive u ruralnim sredinama, da se organizirano bave agrarnim aktivnostima kao i očuvanjem životne sredine. Također, nastoji se promovirati organsku proizvodnju, koristeći vlastite poljoprivredne resurse ljudi koji žive u ruralnim sredinama", naveli su iz Unije, u okviru koje je nastala grupa Bh selo.

Ona obuhvata domaćinstva u 17 gradova: Foča, Foča Ustikolina, Teslić, Travnik, Kneževo, Trebinje, Ravno, Tešanj, Jajce, Konjic, Mrkonjić Grad, Ključ, Kiseljak, Jablanica, Doboj, Kakanj i Doboj Jug. Svojim aktivnostima, članovi ove grupe, učestvuju u organiziranim akcijama na čišćenju okoline uklanjajući razne deponije smeća, popravljaju puteve, organizuju ogledna predavanja o zaštiti okoline i zraka, obuke o sadnji voća i povrća uz primjenu agrotehničkih mjera, pošumljavanje okoline ii slično. Primjere ovakve prakse moguće je naći u Tešnju, Konjicu, Jablanici, Ravnom, Trebinju i drugim gradovima.

Kako glasati?

Dodjelu nagrada organizira Centar za razvoj i podršku iz Tuzle (CRP) uz podršku Evropske unije u okviru projekta GreenWorks ZeleniRadovi – uticaj civilnog društva na smanjenje zagađenja zraka i zemljišta.

Milo Selo od male farme podno Ozrena do turističke destinacije

"Namjera nam je ovom kampanjom promovirati korisne, inovativne i kreativne pristupe očuvanju prirode i životne sredine u našoj zemlji. Želimo pronaći preduzeća, gradove/općine, NVO-e, fondacije, škole, obdaništa, fakultete, pojedince, grupe građana i neformalne građanske inicijative koji uspješno promoviraju prave vrijednosti u oblasti zaštite prirode i životne sredine i koji kao takvi mogu motivirati i druge", navode iz CRP-a.

Nakon što su pristigle sve nominacije, evaluacijska komisija je u svakoj od kategorija predložila kandidate, čime je otpočeo proces javnog glasanja. Glasati se može do petka, 15.04.2022. godine do ponoći. Bh selo se nalazi u zadnjoj, osmoj kategoriji pod nazivom "Neformalna grupa u okviru BH SELO". Svoj glas možete dati klikom ovdje.


Tagovi

Bh selo Ruralni turizam Seoaski turizam BiH Green Awards Centar za razvoj i podršku


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.