Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvojna banka
  • 31.03.2023. 16:30

Beskamatni krediti za sektor turizma, važi i za seoski

Izdvojen milion maraka za namjenu subvencioniranja jednokratne naknade za obradu kreditnog zahtjeva i kamate odobrene iz Kreditne linije za dugoročno kreditiranje turističkog sektora

Foto: Martina K. Antelj
  • 298
  • 40
  • 0

Privrednicima u Federaciji BiH omogućeni su beskamatni krediti za finansiranje projekata iz oblasti turizma. Sredstva su, pored ostalog, namijenjena i za revitalizaciju tradicijskih kuća u selima/zaseocima, izgradnju eko sela sa pratećim sadržajima, autokampova i slično.

Formiranje namjenskog depozita omogućeno je protokolom o poslovnoj saradnji i ugovorom koji su danas potpisale, federalna ministrica turizma, Edita Đapo i predsjednica Uprave Razvojne banke FBiH, Mersiha Slipičević

Budžetom je izdvojen milion maraka za namjenu subvencioniranja jednokratne naknade za obradu kreditnog zahtjeva i kamate odobrene iz Kreditne linije za dugoročno kreditiranje turističkog sektora Razvojne banke FBiH. Novim korisnicima omogućeno je korištenje kreditnih sredstava za finansiranje projekata iz oblasti turističko-ugostiteljske djelatnosti, uz subvencioniranje kamate u visini 2,50 posto, za sve vrijeme otplate kredita (uključujući i grace period), kao i jednokratne naknade za obradu kreditnog zahtjeva u 100 postotnom iznosu.

S današnjeg potpisivanja protokola i ugovora, (Foto: FMOiT)

"Na program finansiranja kamata i troškova obrade kredita odlučili smo se jer postoji veliki interes turističkih privrednika za povoljnim novčanim sredstvima i mi smo im omogućili potpuno besplatan novac za investicije. Vjerujemo da će realizacija ove kreditne linije rezultirati zamahom u razvoju i modernizaciji naših turističkih kapaciteta", naglasila je ministrica Đapo.

Kada je riječ o stalnim sredstvima ona su namijenjana za izgradnju novih i povećanje kvalitete postojećih kapaciteta, zatim izgradnju tematskih sadržaja i smještajnih objekata namijenjenih tržištima posebnih interesa, te pretvaranje soba/apartmana u kućanstvima u male porodične hotele. 

"U cilju što adekvatnijeg razvoja malog i srednjeg, ali i velikog turističkog sektora u FBiH uspostavili smo sistem podrške putem povoljnog dugoročnog kredita za naše partnere. Želja nam je osigurati razvoj inoviranih, specijaliziranih i uobičajenih turističkih proizvoda, kao i aktiviranje novih turističkih proizvoda veće dodane vrijednosti", istakla je Slipičević.


Tagovi

Turizam Agroturizam Kredit Seoski turizam Edita Đapo Mersiha Slipičević Razvojna banka


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas