Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 07.04.2019. 08:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Breza

Baš Bašča: Šefket Hrustanović danas uživa u plodovima svog predanog rada

Dugogodišnje iskustvo, predan porodični rad i spoj lične profesije i zanimanja rezultirao je organskom plantažom voća i oazom mira sa ambijentom i sadržajima ruralnog turizma – plantaža voća "Baš-Bašča" Breza čiji je vlasnik Šefket Hrustanović.

Foto: Adi Pašalić
  • 1.926
  • 463
  • 0

Matematičar, pravnik, vojno lice i pored svega živa enciklopedija ruralnog razvoja, turizma i organske proizvodnje Šefket Hrustanović, danas uživa u plodovima svog predanog rada. Dugogodišnje iskustvo, predan porodični rad i spoj lične profesije i zanimanja rezultirao je organskom plantažom voća i oazom mira sa ambijentom i sadržajima ruralnog turizma – plantaža voća "Baš-Bašča" Breza. Mjesto gdje možete brati voće, praviti pekmez, šetati plantažom, pecati ribu, roštiljati, splavariti i kušati prave gastronomske tradicionalne delicije.

Šefket Hrustanović: Za posjetioce je voće besplatno

100 dunuma voća, 10.500 stabala jabuke, kruške, šljive, skoro 25 kilometara sistema za navodnjavanje čini ovu plantažu, kako joj i samo ime kaže Baš - Bašča na turskom jeziku "veličanstveni voćnjak".

"Kad sam krenuo u zasnivanje zasada voća, i proširio na 100 dunuma jabuku, krušku, šljivu, struka, prijatelji, inžinjeri agronomi, profesori svi su me pitali gdje ćeš bolan Šefkete plasirati toliko voće, kome prodati proizvod!? A ja im tada kažem, a i danas je isto tako, sve što ne prodamo, nepreradimo, bujrum svima na plantažu i neka beru sebi kolko hoće voća besplatno", priča nam Hrustanoviće te u šali dodaje: "Ko ima obraza i plati kolko hoće."

Voćnjaci su odlična prilika za sticanje praktičnih znanja učenicima i studentima

Interaktivni pristup i mogućnost da gosti sami sebi kreiraju aktivnosti i provode vrijeme na način kako oni hoće, sve više privlači turiste, naročito strane, skoro 5.000 gostiju posjeti imanje Šefketa tokom sezone koja kreće 1. maja. Svi koji uberu neko od voća na plantaži, na istom mjestu imaju priliku i mogućnost da prave pekmez, sok, čulahčiće od šljiva, bestilj i slično. Prilika da svi razumiju i podignu svijest o važnosti organske proizvodnje i organskog proizvoda, da vide i upoznaju put koji jabuka prođe od sadnje, zaštite, berbe, prerade do konzumiranja soka od te iste jabuke ili bilo kojeg drugog voća sa plantaže.

Od hobija do biznisa

"Na samom početku zasnivanja zasada voća i u formiranje plantaže krenuo sam iz hobija, želja mi je bila da moja djeca, moji unuci jedu zdravu hranu, bez pesticida i da im ostane nešto što će i oni dalje čuvati i razvijati. Kako je vrijeme prolazilo, a sve više gostiju dolazilo i bralo voće, provodili vrijeme na imanju, uvidio sam tu priliku za biznis", otkriva Šefket.

Kombinacija seoskog imanja, plantaže, turizma, organske proizvodnje i gastronomije rezultirala je danas održivom ruralnom turističkom ambijentu. Mir, sklad prirode i čovjeka te zdrava hrana nešto je što danas u svijetu "brzog života", stresa i nezdrave hrane postaje zasigurno potreba i luksuz.

Niz različitih instalacija ruralnog ambijenta, igraonica za djecu, šadrvani, zoo vrt sa domaćim životinjama, restoran i prodajno mjesto rezultat je dobrog poslovanja i ulaganja sredstava u širenje kapaciteta i ponude. Danas sa preko 10 godina rada ovaj porodični biznis ima razvijen i mini pogon za preradu sa 15 različitih proizvoda od pekmeza i raznih sokova.

Sezona za posjetioce počinje od 1. maja

Ipak tu se ne zaustavljaju, izvoz na strana tržišta u Evropu, naročito Njemačku, pa čak i Australiju i Bliski istok stalno traži novi angažman, trud i postizanje novih standarda, a tu je "Baš – Bašča" nezamijenjiva kao dobitnik svjetske nagrade za zaštitu okoliša, te nekoliko velikih sajamskih nagrada za najbolji prirodni proizvod

Učionica u prirodi

Mjesto odmora, praktičnog ogleda i praksa teorijskog znanja odličano je mjesto za školske i studentske posjete i uvijek vrlo raspoloženog Šefketa koji na licu mjesta demonstrira praktične savjete iz uzgoja voća. Mnogi studenti i učenici su imali priliku čuti prave savjete "iz prve ruke" o organskom uzgoju jabuke, šljive i kruške.

"Kad je vrijeme rezidbe, treba nam oko 10 dana da izvršimo rezidbu, pa 10 dana da pokupimo grane i grančice, pa imamo period berbe, uvijek ima prostora da primim grupe učenika na plantažu i zajedno odradimo posao. Upravo prošle godine tu su bili učenici srednje škole i za jedan dan ubrali pola tone jabuka."

Stalnim širenjem novih kapaciteta i dolaskom sve više gostiju osim porodične radne snage, Šefket ima potrebu i za zapošljavanjem, te na kraju spremajući se za tekuću sezonu ističe potrebu i želju za agronomom, poljoprivrednim tehničarom: "Vrlo rado ću primiti nekoga da sa nama razvija plantažu, neka je pošten, zna engleski jezik i neka ima položen vozački, a ostalo sve ćemo se lako dogovoriti."


Fotoprilog


Tagovi

Ruralni razvoj Baš Bašča Šefket Hrustanović Interaktivni pristup Posao Organska proizvodnja Učionica u prirodi


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]