Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje alpake
  • 23.01.2022. 18:00

Alpake: Na sve više farmi u Evropi uzgajaju ovu nezahtjevnu, a korisnu životinju

Njihov uzgoj ima svoje specifičnosti, a uskoro se mijenja njihov status u Evropskoj uniji. Uzgajivačima alpaka će biti dostupne subvencije i fondovi što će doprinijeti daljem povećanju broja farmi

Foto: Depositphotos/acceleratorhams
  • 271
  • 74
  • 0

Mnogobrojne su mogućnosti koje nudi uzgoj alpaka. U Evropi se povećava broj farmi koje drže ove simpatične životinje. One su veoma slične lamama, ali su od njih niže, lakše, nježnije i duže dlake.

Njihov uzgoj ima svoje specifičnosti, a uskoro se mijenja njihov status u Evropskoj uniji. Uzgajivačima alpaka će biti dostupne subvencije i fondovi što će doprinijeti daljem povećanju broja farmi. Za sada se one smatraju egzotičnim životinjama, a ne domaćim.

Lako se uzgajaju, posebno na manjim površinama. Hrane se travom i nisu prezahtjevne u pogledu ishrane. U brigu o njima obavezno treba uvrstiti sječenje kandži, jer one nemaju kopita, i korekciju zuba.

Zahtjevi uzgajanja

Alpake većinu godine provedu na otvorenom, na paši. U Evropi se uglavnom radi o poluintenzivnim farmama. Najčešće se drže u grupama. Ne zahtijevaju skupe objekte. Za njih su dovoljne drvene štale bez izolacije, ali da su svijetle, suve i s dobrom ventilacijom. Pod treba držati suvim i čistim. Najbolje im odgovara ako je prekriven pijeskom ili slojem slame. Potrebno je po grlu 2m² površine poda plus dodatni prostor. Ako imamo staru štalu, kao i druge objekte, možemo je prilagoditi za njihov uzgoj. Na betonski pod je potrebno prostrijeti deblji sloj slame, jer im ne odgovara da stoje i leže na betonu.

Ne smeta im snijeg (Foto: WikimediaCommons/Angelo DeSantis) 

Držimo ih u grupama gdje su podijeljene prema polu i starosti. Zajedno se drže bremenite i mlade ženke. Mlade životinje se odbijaju poslije navršenih šest mjeseci. Mladi mužjaci starosti od jedne do dvije godine čine grupu koju držimo u zasebnom oboru. Muške jedinke za parenje držimo u posebnim oborima ili odvojenoj štali, jer su skloni sukobima. Kada se alpake drže pojedinačno, obezbijedite im kontakt očima kako se ne bi osjećale izolovano. Svaki obor mora da ima jasle za sijeno, korito za koncentrovanu stočnu hranu i pojilice ili posude za vodu.

Ishrana i briga

Potrebno im je nešto više vremena da se prilagode novoj sredini, a najvažnija je kvalitetna hrana od koje najviše zavisi njihovo zdravlje.

Hrane se travom, što treba prilagoditi okruženju u kojem žive, starosti i polu. Tokom zime treba im dati sijeno, a mora se uvrstiti i koncentrovanu hranu koja im odgovara. Vitaminski dodaci se dodaju, ali to zavisi od kvaliteta hrane. Sijeno koje se sprema za njihovu ishranu treba da sadrži i proteinske biljke. U toku dana jedna alpaka pojede do 1,5kg sijena. Na pašnjacima gdje pasu ne smije biti otrovnih biljaka. Uvijek im treba biti dostupna voda za piće.

Oprez pri ispaši stoke, koje biljke izbjegavati

Kod držanja im treba uvesti dnevnu rutinu, da se zna kada ih hranite, čistite objekte, puštate ih na pašnjak. Odgovara im da imaju ustaljene aktivnosti i čekaće vas da ih pustite da pasu ili nahranite. Kada ih jednom naučite gdje idu na pašnjak i da se vraćaju, one to same čine.

Ne zahtijevaju skupe objekte (Foto: Depositphotos/linaskk@yahoo.com)

Vole da su čiste, kao i objekat u kome borave, ali i pašnjak. Potrebno je vrijeme da naučite kako reaguju na okolinu, zvukove, druge životinje.

Upotreba alpaka

Ovo su savršene životinje za agroturizam zbog svoje blage naravi. Pokazale su se odlične za rad s osobama koje imaju neuroze, depresiju, anksiozne poremećaje, ADHD i autizam. Taj rad je dobio i naziv alpaka terapija. Koriste se za rekreaciju, šetnje.

Životinje koje rade s ljudima svaki drugi dan trebaju imati odmor kako bi se odmorile od njih. Također, od alpaka se dobiva vuna koja je veoma cijenjena.

Prva fotografija korištena u tekstu podliježe Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.


Tagovi

Alpaka Farma Alpaka terapija Agro turizam Uzgoj alpake Ishrana


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Načelnik odjeljenja za stočarsku proizvodnju Milan Puzigaća 15.03.2023. godine otvorio je stručni skup pod nazivom "Savremene tehnologije proizvodnje silaže i značaj kontrole stočnih hranjiva spremljenih na farmama" u organizaciji Poljopriv... Više [+]