Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma magaraca
  • 22.07.2018. 12:00

Alen Jusupović oduševio farmom magaraca goste iz Hrvatske, Crne Gore i BiH

Da se isplati biti hrabar Alen se uvjerio vrlo brzo. Od dva magarca koliko ih je bilo na početku, farma je došla do broja od 53 i proširila svoje poslovanje u raznim oblastima.

Foto: Razvojna agencija Žepče
  • 1.182
  • 110
  • 0

Alen Jusupović, budući doktor nauka, vlasnik je farme magaraca pored Zavidovića, a dokazao je da se u 21. stoljeću, u srcu Europe, može živjeti od uzgoja magaraca i proizvodnje ljekovitog magarećeg mlijeka te prirodnih kozmetičkih proizvoda na bazi magarećeg mlijeka. 

Na svojoj je farmi, u sklopu projekta "safEarth", koji se provodi u okviru programa INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014. – 2020. ugostio predstavnike Razvojne agencije Žepče te predstavnike partnerskih organizacija iz Republike Hrvatske, Crne Gore i BiH, oko dvadesetak osoba koje su bile više nego ugodno iznenađene ambijentom i samom pričom o farmi magaraca, stoji u priopćenju RAŽ-a. 

S 2 na 53 magarca

Da se isplati biti hrabar Alen se uvjerio vrlo brzo. Od dva magarca koliko ih je bilo na početku, farma je došla do broja od 53 i proširila svoje poslovanje u raznim oblastima, a prihodi sa farme faktički su jedini izvor primanja za Alena i njegovu obitelj.

Trenutno je u izgradnji mali restoran sa zdravom hranom, a u budućnosti planiraju i izgradnju etno sela.

Jusupović: Proizvodnja hrane može stvoriti nova radna mjesta

Jusupović smatra kako poljoprivreda i poljoprivredni resursi nisu ni 5% iskorišteni u BiH što ne mora nužno biti problem budući da ostavlja dosta prostora za dalje napredovanje. Na osnovu vlastitog iskustva, Jusupović poručuje mladima kako upravo proizvodnja hrane može biti rješenje za otvaranje radnih mjesta za sve mlade koji imaju afiniteta prema poljoprivredi. 

"Poticaja za poljoprivredu i male biznise ima. Ponekad je papirologija toliko obimna da mnogi odmah odustanu, često su i uvjeti rigorozni pa tako oni koji prvi put predaju na takve programe ne ispunjavanju uvjete. Zato je edukacija o poticajima jako bitna", naglasio je Jusupović te po samom završetku posjete dodao kako mu je prilikom pokretanja farme dosta pomogla i Razvojna agencija Žepče koja ga je na samome početku uključila u programe edukacije i stručnog savjetovanja, a u planu su i drugi vidovi podrške za male biznise, poput farme magaraca.


Tagovi

Farma magaraca Alen Jusupović SafEarth Magareće mlijeko Restoran Etno selo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.