Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Diplomatski zimski bazar 2017.
  • 31.12.2017. 09:15

Zlatni sir - simbioza prirode i švajcarske recepture na Bazaru

Simbioza prirode i švajcarska receptura sira stara oko 500 godina učinili su da Zlatni sir zbog izuzetnog kvaliteta osvoji, munjevitom brzinom, tržište i van BiH.

Foto: Danijela Plavšić
  • 876
  • 132
  • 0

Ni loše vrijeme, niti mećava, niti daljina puta nije me mogla spriječiti u mojoj želji i namjeri da na jednom mjestu u isto vrijeme "vidim cio svijet" i uočim različitost kultura. Rječ je o Diplomatskom zimskom bazaru koji je održan 9.12. u Sarajevu koji je i ove godine okupio oko 40 ambasada i više međunarodnih organizacija koje rade na području BiH.

Očekivala sam nešto više poljoprivrednih proizvoda. U trenutku kad sam pomislila da se trud nije isplatio, naišli smo na neke zanimljivosti, a jedna od njiih je Zlatni sir.

Simbioza prirode i švajcarska receptura

Zlatni sir već gazi stazama svog uspjeha, brojne nagrade govore i svjedoče o tome. Farma krava Zlatni bor sa vrha najvećeg kanjona Evrope, alpske rase Brown swiss daruje nam Zlatni sir. Krave alpske rase i do devet mjeseci provode na ispaši, hraneći se planinskim travama i autohtonim ljekovitim biljem, napajaju se na planinskim izvorima. Ta simbioza prirode i švajcarska receptura stara oko 500 godina učinili su da Zlatni sir zbog izuzetnog kvaliteta osvoji, munjevitom brzinom, tržište.

Na naše pitanje kako se došlo na ideju o ovom projektu, Marko Topić ističe:

"Vrlo jednostavno, htjeli smo da oživimo selo, da ljudima omugućimo povratak i da rade od svojih kuća. Imali smo cilj napraviti mrežu kooperanata, da putem projekata uručimo krave domaćinima i da od njih otkupljujemo mlijeko, međutim to nije zaživjelo. Naparvili smo svoju mljekaru, siranu i zrionicu. To je sve bila ideja mog prijatelja i vlasnika farme Tatomira Jovičića. Sve je podignuto na imanju djedovine Jovićića u blizini Foče. Na samom početku smo krenuli u proizvodnju sa probnim kapacitetom od 15-tak muznih krava da bi sad taj broj bio 35 grla.

Bez obzira na ogromne probleme, ne staju s proizvodnjom

Atraktivna ambalaža

Veliki problem imaju sa putem do farme koji je loš i ne održava se. Za tri godine koliko vremenski postoji i farma, rashodovali su tri terenska vozila. Drugi od problema je električna energija pa im se dešava da po 10 do 15 dana nema struje, zimi se putevi ne čiste od snijega. Sve su to prepreke koje do sad uspiju prevazići, ali dokle će, pita se i sam Topić.

"Iako su brojni problemi koji se ne rješavaju od strane nadležnih institucija ni u jednom trenutku proizvodnja nije stala“ kaže Topić. Brojni problemi prate ove mlade ljude, ali se proizvodnja stalno povećava.

Prave premijum brend

Ozbiljnost prema radu i kvalitet samog proizvoda doprinio je da su im dodjeljene mnogobrojne vrijedne nagrade.

"Prošle godine na Balkanskom festivalu sira u Beogradu osvojili smo drugo mjesto, a ove godine prvo. Na Novosadnkom sajmu smo dobili zlatnu medalju sve te nagrade su dokaz da malim, ali sigurnim koracima i uz velike poteškoće pravimo jedan premijum brend kakav do sad u našoj državi nije postojao“ ističe za naš portal Topić ispred Zlatnog sita.

Dhmhtriros Maos: I ove je godine Bazar bio uspješan i dobar

Opet jedan osvrt na Bazar da prenesemo impresije pojedinih ambasada, odnosno predstavnika ambasada. I ove godine sve ambasade svijeta te međunarodne organizacije koje djeluju u BiH su u najboljem svjetlu predstavili nacionalne kuhinje i posjetiteljima omogućili kupovinu poklona čiji prihod ide u humanitarne svrhe. Na Bazaru je vladala pozitivna atmosfera,a ogromno prisustvo građana je upućivalo na zainteresovanost istih da se upozna sa kulturom, hranom, pićem i istorijom zemalja cijelog svijeta i da kupovinom poklona daju svoj doprinos u humanitarne svrhe. Evo kako su svoje impresije iznijele pojedine ambasade, odnosno predstavnici ambasada.

Predstavnik grčke ambasade Dhmhtriros Maos istakao je sljedeće:

"Diplomatski bazar kao i svake godine okupio je razne ambasade i NVO da bi donirali sredstva koja će poslužiti za pomoć i podršku djeci sa posebnim potrebama putem prodaje nacionalne i etničke hrane. I ove kao i predhodnih godina Bazar je bio uspješan i dobar i privukao je pažnju lokalnih medija kao i gostiju. Narod je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost za organizaciju koja je ponuđena. Naš štand je i ove godine bio pun tradicionalnih grčkih proizvoda i delikatesa koji su donirani od sponzotra i kompanija iz Grčke kao i naših kompanija koje posluju u BiH.

Proizvodi koje smo ponudili na našem štandu su brojni uključujući između osatlog ekstra djevičansko maslinovo ulje, masline, vina, alkoholna i bezalkoholna pića, kozmetika, zanatski proizvodi, konfekcijski proizvod, igračke kao i promotivni materijal o grčkim turističkim destinacijama. Mi smo takođe bili sponzori vikend odmora u prestižnim hotelima Grčke. Smatramo da je predstavljanje na Bazaru idealno za promociju naših proizvoda otvoreni smo za saradnju sa potencionalnim partnerima koji pokažu interesovanje“.

18 hrvatskih firmi doniralo proizvode

Bernardica Periš, savjetnica u Veleposlanstvu Republike Hrvatske, kaže kako je ta zemlja kao i dosadašnjih godina sudjelovala na tradicionalnom Diplomatskom zimskom bazaru, a svoje proizvode doniralo je 18 hrvatskih firmi i to Konzum, Podravka, Vindija, Zvijezda, Kraš, Ledo, Frank, Mlinar, Ragusa, OPG Ostojić, Frigo Bonsai, Marinada, Poljopromet Metković, Zagrebačka pivovara, Sarajevski kiseljak, Vinarija Rizman, Kutijevo i Vinarija Šibenik. Prodajom doniranih proizvoda gore navedenih firmi, VRH u Sarajevu je prikupilo značajan iznos sredstava namjenjenih u humanitarane svrhe djeci s posebnim potrebama ju BiH.

Puno toga je bilo za predstaviti i donirati

"Uz naše dosadašnje, navedene, vjerne donatore, prvi put ove godine predstavili smo i Dolinu Neretve. Zatražili smo donacije tek nekoliko firmi koje su se rado odazvale i svojim proizvodima pomogli da ove godine Bazar bude još bolji i još uspješniji.

Od vinarija koje su svoja vrhunska vina donirale za ovogodišnji Bazar, ističemo vrhunsak vina vinarije RIZMAN - nadaleko poznata Rusula i Pošip; Vinarija Poljopromet Metković s vinima Pošip i Plavac mali; Vinarija Volarević s vrhunskim vinima Plavac mali i Pošip; Vinarija Šibenik s vinima Babić, Merlot, te kutjevačka De GOTHO Graševina. Sve su to vrhunska vina koja su prepoznatljiva na ovom tržištu te smo prezadovoljni velikim interesom i prodajom hrvatskih vina na Bazaru. Tu je i Žuja, naše ožujsko pivo Zagrebačke pivovarne te razni osvježavajući napitci Sarajevskog koseljaka", nabraja Periš dodavši da su tu od agrarnih proizvoda ponudili masline i maslinova ulja, sve proizvode firme Zvijezda, neretvanske mandarine tvrtke Marinada, proizvode od smokava OPG Ostojić i Frigo Bonsai, razne marmelade u čajeve Podravke, Kraša i Franka, a sve to popraćeno proizvodima s hrvatskih žitorodnih polja Raguše i Mlinara.

Mala zemlja s velikim srcem

"Od mliječnih proizvoda doniranih od našeg vjernog Konzuma bili su predstavljeni svi hrvatski proizvođači, dok je Vindija predstavila svoje nadaleko poznate sireve Bovidur kravlji, ovčiji i koziji sir te Edamac, Tilzit i Gauda. Sladoledi Ledo bili su mamci za naše njamlađe posjetitelje Bazara.

Na Baazru su bili predstavljeni proizvodi iz svih krajeva Republike Hrvatske. Iako mala zemlja, Hrvatska je pokazala da ima veliko srce kad su u pitanju ovakve plemenite hunanitarne akcije. Sretni smo što smo na ovaj način i ove godine, kao i predhodnih godina, pomogli djeci s posebnim potrebama u BiH“, zaključila je Periš.

Foto: Danijela Plavšić


Fotoprilog


Tagovi

Zlatni sir Diplomatski zimski bazar Sarajevo Foča Zlatni Bor Marko Topić Tatomir Jovičić Švajsarska receptura Ambasada Grčke Veleposlanstvo Republike Hrvatske


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.