Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žepačka kobasicijada
  • 22.01.2025. 10:30
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Žepče

Žepče sprema 7. kobasicijadu: Stižu Špiček i Bakalović

Ovogodišnji cilj je predstaviti novi kulinarski brend pod nazivom "Žepačka kobasica“ za kojeg organizatori vjeruju da će zauzeti svoje značajno mjesto u trgovačkim i kulinarskim krugovima.

Žepče sprema 7. kobasicijadu: Stižu Špiček i Bakalović
Foto: AK grafika
  • 125
  • 69
  • 0

Ubrzane su pripreme za 7. izdanje Žepačke kobasicijade koja će održati za mjesec dana. Naime, 21. i 22. februara ovaj gradić u srednjoj Bosni bit će mjesto susreta domaćih kobasičara te kolega iz Hrvatske i Srbije.

Organizator, Udruženje "Žepačkih kobasičara-Xepcio farcimeni" utemeljeno je na entuzijazmu članova za povećanjem kulturno-turističke i gastronomske ponude ovog kraja.

Predstavljanje brenda

Priča je počela prije nekoliko godina lokalnim druženjem domaćina, s intencijom da u dogledno vrijeme stvore svoj brend. Sada je to već ozbiljniji događaj koji je lani ugostio više od 1.000 posjetilaca.

"Prošle godine smo napravili značajan iskorak. Na ocjenjivanje je pristiglo 120 uzoraka, od 80 učesnika. Sada očekujemo veći broj", rekao je za Agroklub, Oliver Radoš, predsjednik Udruženja.

S prošlogodišnje manifestacije (Foto: Žepačka kobasicijada)

Ovogodišnji cilj je predstaviti novi kulinarski brend pod nazivom "Žepačka kobasica“ za kojeg organizatori vjeruju da će zauzeti svoje značajno mjesto u trgovačkim i kulinarskim krugovima.

"Idemo ka brendiranju naše kobasice, ove godine smo od svojih svinja napravili 150 kilograma, pa ćemo to ponuditi na ocjenu. Gdje god odete vani neko vam priča o svom brendu, to je i naš cilj, da ljudi ovdje mogu uzgajati svoje svinje, zatim ih konzumirati u smislu ove žepačke kobasice, danas-sutra kada uđemo u EU sigurno da će nas sve ovo pratiti", ističe Radoš.

Ocjenjivat će iskusna nepca

Među sudcima će se i ove godine naći Tomislav Špiček, jedan je od najpopularnijih profesionalnih kuhara u regionu, ali i poznati gastronomad Rene Bakalović. Uz njih će biti i dva profesora s osječkog sveučilišta, te domaće snage.

Program će trajati dva dana, 21. februara kada će suci s istančanim okusom izvršiti ocjenjivanje, a 22. februara će biti upriličena dodjela nagrada i priznanja, te druženje sa posjetiocima uz nezaobilaznu tombolu.

"Kotizacija za učešće iznosi simboličnih 10 maraka. Uzorci za ocjenjivanje se mogu dostaviti do dana ocjenjivanja koje počinje u 16 sati. Svaki uzorak mora imati veterinarsku potvrdu na trihinelu, u suprotnom se plaća dodatnih 10 KM za uzorkovanje“, pojašnjava Radoš.

Uzorci se dostavljaju na adresu Caffe bar "Meri", Anke Topić bb, 72230 Žepče. Kontakt Goran Balukčić, telefon +38763384836

Kobasičari imaju priliku odmjeriti svoje umijeće u tri kategorije:

  • Žepačka kobasica - svinjsko meso punjeno u prirodno ili kolageno crijevo promjera do 40 mm, začini podrazumijevaju: so, biber i bijeli luk (ne nužno svi),
  • Ljuta kobasica - svinjsko meso punjeno u prirodno ili kolageno crijevo promjera do 40 mm, začini podrazumijevaju: so, biber, bijeli luk, slatka i ljuta paprika (ne nužno svi),
  • Ostale kobasice, koje spadaju u prve dvije kategorije, i salame - svinjsko meso ili mješavina punjeno u prirodno ili kolageno crijevo promjera iznad 45 mm, bez i s paprikom, dodatkom ostalih začina, vina i ostalih dodataka koji nisu svojstveni prvoj ili drugoj kategoriji.

Proglašenje pobjednika planirano je drugog dana kobasicijade, 22. februara, kada će biti upriličena i zabavna večer uz muziku uživo, suhomesnate delicije, kao i nezaobilaznu tombolu. Organizatori su spremili bogat nagradni fond, pa su tako za pobjednike osigurali profesionalni top, profesionalnu mašinu za mljevenje mesa, vakumirke, noževe, daske...

"Godina je pasala izradi kobasica", kaže Radoš, koji vjeruje da će i amateri ponuditi dobre proizvode.

Naslovna fotografija: Žepačka kobasicijada/Dusko Jaramaz/PIXSELL/Slavko Midzor/PIXSELL 


Tagovi

Žepačka kobasicijada Ojenjivanje kobasica Oliver Radoš Žepački kobasičari Tomislav Špiček Rene Bakalović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.