Pretraga tekstova
Ovogodišnji cilj je predstaviti novi kulinarski brend pod nazivom "Žepačka kobasica“ za kojeg organizatori vjeruju da će zauzeti svoje značajno mjesto u trgovačkim i kulinarskim krugovima.
Ubrzane su pripreme za 7. izdanje Žepačke kobasicijade koja će održati za mjesec dana. Naime, 21. i 22. februara ovaj gradić u srednjoj Bosni bit će mjesto susreta domaćih kobasičara te kolega iz Hrvatske i Srbije.
Organizator, Udruženje "Žepačkih kobasičara-Xepcio farcimeni" utemeljeno je na entuzijazmu članova za povećanjem kulturno-turističke i gastronomske ponude ovog kraja.
Priča je počela prije nekoliko godina lokalnim druženjem domaćina, s intencijom da u dogledno vrijeme stvore svoj brend. Sada je to već ozbiljniji događaj koji je lani ugostio više od 1.000 posjetilaca.
"Prošle godine smo napravili značajan iskorak. Na ocjenjivanje je pristiglo 120 uzoraka, od 80 učesnika. Sada očekujemo veći broj", rekao je za Agroklub, Oliver Radoš, predsjednik Udruženja.
Ovogodišnji cilj je predstaviti novi kulinarski brend pod nazivom "Žepačka kobasica“ za kojeg organizatori vjeruju da će zauzeti svoje značajno mjesto u trgovačkim i kulinarskim krugovima.
"Idemo ka brendiranju naše kobasice, ove godine smo od svojih svinja napravili 150 kilograma, pa ćemo to ponuditi na ocjenu. Gdje god odete vani neko vam priča o svom brendu, to je i naš cilj, da ljudi ovdje mogu uzgajati svoje svinje, zatim ih konzumirati u smislu ove žepačke kobasice, danas-sutra kada uđemo u EU sigurno da će nas sve ovo pratiti", ističe Radoš.
Među sudcima će se i ove godine naći Tomislav Špiček, jedan je od najpopularnijih profesionalnih kuhara u regionu, ali i poznati gastronomad Rene Bakalović. Uz njih će biti i dva profesora s osječkog sveučilišta, te domaće snage.
Program će trajati dva dana, 21. februara kada će suci s istančanim okusom izvršiti ocjenjivanje, a 22. februara će biti upriličena dodjela nagrada i priznanja, te druženje sa posjetiocima uz nezaobilaznu tombolu.
"Kotizacija za učešće iznosi simboličnih 10 maraka. Uzorci za ocjenjivanje se mogu dostaviti do dana ocjenjivanja koje počinje u 16 sati. Svaki uzorak mora imati veterinarsku potvrdu na trihinelu, u suprotnom se plaća dodatnih 10 KM za uzorkovanje“, pojašnjava Radoš.
Uzorci se dostavljaju na adresu Caffe bar "Meri", Anke Topić bb, 72230 Žepče. Kontakt Goran Balukčić, telefon +38763384836
Kobasičari imaju priliku odmjeriti svoje umijeće u tri kategorije:
Proglašenje pobjednika planirano je drugog dana kobasicijade, 22. februara, kada će biti upriličena i zabavna večer uz muziku uživo, suhomesnate delicije, kao i nezaobilaznu tombolu. Organizatori su spremili bogat nagradni fond, pa su tako za pobjednike osigurali profesionalni top, profesionalnu mašinu za mljevenje mesa, vakumirke, noževe, daske...
"Godina je pasala izradi kobasica", kaže Radoš, koji vjeruje da će i amateri ponuditi dobre proizvode.
Naslovna fotografija: Žepačka kobasicijada/Dusko Jaramaz/PIXSELL/Slavko Midzor/PIXSELL
Tagovi
Žepačka kobasicijada Ojenjivanje kobasica Oliver Radoš Žepački kobasičari Tomislav Špiček Rene Bakalović
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Damir Senjan
prije 11 sati
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
prije 12 sati
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
prije 12 sati
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
prije 3 dana
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
prije 5 dana
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
prije 5 dana
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
prije 6 dana
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.