Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trg Slobode
  • 07.10.2022. 12:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Žene sa sela se spremaju za sajam u Tuzli - šta će izložiti?

Svu pripremu zimnice rade na tradicionalan način, onako kako su radile to naše nene

Foto: Facebook/UG "Vive Žene"
  • 101
  • 24
  • 0

Sajam proizvoda žena sa sela, na kojem će članice brojnih udruženja i grupa predstaviti svoju kućnu i domaću radinost, najavljen je za 15. oktobra u Tuzli, na Trgu Slobode. Bit će prezentirane aktivnosti koje doprinose njihovoj aktivnijoj ulozi u razvoju civilnog društva, zalažući se za poštivanje ženskih ljudskih prava u svim oblastima privatnog i javnog života. 

Tradicionalna receptura

Jedna od izlagačica, kako najavljuju organizatori, bit će i Mirjana Kostić, iz Vlasenice, koja se bavi povrtlarstvom. "Na sajmu će ponuditi sokove, džemove, salate, ajvar, kompote, papriku, krastavce, pekmez od jabuka divljaka bez šećera, razne čajeve, meleme za opekotine i još mnogo toga“, rekla je ova poljoprivrednica.

Merhunisa spremila ajvar za sajam

Za manifestaciju se sprema i Merhunisa Sejmenović, koja živi u Rovašima, a članica Udruženja žena Cerska. Bavi se poljoprivredom i plasteničkom proizvodnjom. Ove godine će predstaviti proizvode rađene po tradicionalnoj recepturi svoje majke i svekrve.

"Na mom štandu biće izloženi bestilj, slatko od šljiva, pekmez kiseli i slatki, ajvar, salate, sokovi, orasi , razni čajevi...", kaže ona. 

Tradicionalni bosanski suhi sir najbolje prave Miričanke - kako?

Sajam proizvoda žena sa sela, kako navode organizatori, je prilika za mnoge članice da predstave svoju proizvodnju. Jedna od njih bit će i Fazila Bašić, članica Udruženja Jadar iz Konjević Polja, koja živi sama, nezaposlena je i bez prihoda. Jedni prihod koji ima je upravo od prodaje proizvoda koje uzgaja u plasteniku, a većinu povrća prerađuje u ajvar, salate ili pravi razne džemove, sokove i slatko. 

Fazila sve priprema na tradicionalan način

Svu pripremu zimnice radi na tradicionalan način, onako kako su radile to naše nene. Kao mala poljoprivredna proizvođačica, bori se da njeni proizvodi dođu do tržišta, a sajam je prilika da proda nešto od svojih proizvoda i osigura dio sredstava kako bi mogla lagodnije preživjeti zimu.

Osnaživanje žena

Iza organizacije ovog događaja stoji Udruženje građana "Vive Žene" Tuzla, u saradnji s Mrežom žena u Podrinju koju čine: Udruženje žena povratnica "Podrinjka" Srebrenica,  UPP "Drina" Burnice, te udruženja žena "Jadar" Konjević Polje, Cerska, "Podrinje" Vlasenica, "Anima" iz Đulića,"Procvat" Podrinje" i Ženska grupa iz MZ Suha.

Osim Međunarodnog dana žena na selu, koji se obilježava istog dana, bit će ovo prilika da se podsjeti na Međunarodni dan hrane koji se tradicionalno u svijetu obilježava 16. oktobra. Događaj se organizira u okviru projekta "Osnaživanje žena - put ka pomirenju u BIH" koji je podržan od strane We Effect Europe.


Tagovi

Poljoprivreda Poljoprivredni proizvodi Žene Sajam proizvoda žena sa sela Vive Žene Mirjana Kostić Merhunisa Sejmenović Fazila Bašić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić