Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osnaživanje žena
  • 04.04.2017. 18:00

Žene liderice u agrobiznisu

Kroz aktuelni projekt "Žene liderice u agrobiznisu" Udruga poduzetnika i poslodavaca (UPIP) Žepče predstavila je na sajmu u Kotor Varoši poljoprivrednu proizvodnju i tradiciju zdrave hrane.

  • 759
  • 59
  • 0

Na VI. regionalnom sajmu privrede, poljoprivrede i turizma održanom u Kotor Varoši 31.03. i 1.04. 2017. godine učestvovali su brojni izlagači kako međunarodni tako i domaći. Sajam je utemeljen u Opštini Čelinac a zbog daljnjeg unapređenja organizacije ove manifestacije odluka je da se Sajam svake naredne godine održava u drugoj Opštini članici Područne privredne komore Banja Luka.

Jedan od izlagača je i Udruga poduzetnika i poslodavaca (UPIP) Žepče. Kroz aktuelni projekt "Žene liderice u agrobiznisu", koji se implementira u okviru programa ekonomskog osnaživanja žena, financiranog od strane Američke ambasade u BiH, predstavili su svojim bogatim sadržajem poljoprivrednu proizvodnju i tradiciju.

Cilj projekta jeste podržati žene u sektoru agrobiznisa kroz promicanje njihovog liderstva u ovom sektoru ka jačanju njihovog privrednog i socijalnog napretka.

U sklopu projekta provode se aktivnosti iz raznih oblasti kao što je upravljanje projektom kroz pripremu, koordinaciju i monitoring. Provedene su brojne radionice gdje su žene uspješno naučile kako izraditi biznis plan za proizvodnju i izradu vlastitog brenda proizvoda, kao i važnost promocije i specifičnost promocije proizvoda iz agrobiznisa. Pored učešća na ovom sajmu u planu je učešće na još dva lokalna sajma.

Najmanje 50 žena educirano je o načinima i tehnikama unapređenja proizvodnje i razvoja gazdinstava. A najmanje deset korisnica projekta su prodajom svojih finalnih proizvoda uzele učešće u povećanju prihoda i budžeta.

Od proizvoda koji su izloženi na sajmovima tu se nalaze domaći sokovi, džemovi, ajvari, razne vrste sira te proizvodi iz linije kućnih preparata, krema, ulja i mehlema. Svi navedeni prizvodi su isključivo organski i bez primjene hemikalija, što stavlja akcenat na prirodnu proizvodnju te zdrav način života.


Tagovi

Sajam Kotor Varoš UPIP Žepče Žene Agrobiznis


Autorica

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".