Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 10. jubilarni Zdravofest
  • 24.04.2017. 14:00

Zdravofest - festival gastronomije i folklora

Deseta manifestacija "Zdravofest", koja je održana u parku na obali rijeke Save u Gradišci, ponudila je brojnim posjetiocima izobilje domaće hrane, starih već zaboravljenih jela, kotliće sa ribljim i lovačkim specijalitetima, te zanimljiv kulturni i folklorni sadržaj.

  • 2.790
  • 378
  • 0

"Zdravofest" je uprkos prethodnoj noći i jutru sa jakim mrazem privukao veliki broj izlagača i posjetilaca. Taj broj bi bio sigurno dvostruko veći da su sa svojim proizvodima došli i potkozarski voćari. Nisu, jer su cijelu noć proveli štiteći zasade od minusa i nemilosrdnog mraza, koji im drugu godinu za redom pričinjava ogromne štete. Među pedesetak izlagača iz Gradiške, Laktaša, Prijedora, Banja Luke i drugih gradova je i Slavko Gvozdenac, jedan od pionira u proizvodnji aronije. Njemu je pripala čast da "brani boje" voćara na ovogodišnjoj manifestaciji.

"Već šest godina se bavim uzgojem i preradom aronije i stalno idem uzlaznom putanjom. Ono što me posebno raduje je i činjenica da sam stekao mnogo prijatelja koji se bave istom proizvodnjom ili pak kupovinom mojih proizvoda", rekao je Gvozdenac.

Na sajmu se predstavilo i Udruženje "Izlazak sunca"

Među bronim udruženjima žena koja su izložila stara tradicionalna jela i ručne radove, ističe se Udruženje žena "Izlazak sunca" iz Dubrava kod Gradiške. Iza prebogatog, veoma posjećenog štanda nasmijane Nisveta Fajković, Derviša Kardašević, Nisveta Raković i Šemsa Čatak. Predvodi ih neumorna Enisa Suhonjić.

"Za nas je uspjeh kad posjetioci pohvale našu kuhinju i kad se družimo. Pripremili smo raznovrsna jela, a dominira nekoliko vrsta pita", kaže Enisa, reagujući sa smijehom na pitanje posjetilaca da ove godine nisu pripremale bamiju.

Vinka Samardžija sa nekoliko žena, predstavila je potkozarsku staru kuhinju, a Desanka Rađević, Vuka Karan i Darija Plotan rukotvorine koje su sačinile žene,članica Udruženja "Žena i porodica".

"Zdravofest" promoviše tradiciju i poljoprivrednu proizvodnju

Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška, obišao je sve štandove, porazgovarao sa izlagačima i posjetiocima i probao mnoga jela, ali i pića.

"Izvanredan je osjećaj biti sa narodom ovakvim povodom. Zaista imamo bogatu ponudu domaćih proizvoda i to nam daje za pravo da sve više razmišljamo o seoskom turizmu. Gradiška ima na desetine vrhunskih pčelara, vodeće voćare u našoj zemlji, Lijevče polje je ne samo žitnica već i veliki proizvođač povrća. I Kozara i Potkozarje i Lijevče polje imaju veoma dobre, ali nedovoljno razvijene kapacitete seoskog turizma", rekao je Adžić.

Pčelare su na "Zdravofestu" predstavljali bračni par Tomić, o kojima je Agroklub već pisao, te Milutin Šokčević, sigurno najiskusniji potkozarski pčelar i Željka Kovačević, pčelarka kojoj ćemo uskoro u pohode.

Fijaker je oduševio najmlađe

Proglašeni šampioni kotlića

Desetak metara od štandova sa izobiljem hrane, pića i rukotvorina, locirani su kotlići. Majstori se prezojavaju, miješaju čorbu, dodaju mirođije, lože vatru i krišom gledaju lijevo i desno, šta im rade "ljuti protivnici". Tajne se čuvaju, mirođije su već izmiješane i diskretno se sipaju u kotliće. Napetost raste kako se krčkanje bliži kraju. A onda, nakon kušanja od strane stručnog žirija, slijede proglašenja najboljih.

U takmičenju za najbolji lovački kotlić prvo mjesto osvojila je ekipa "Lovac" iz Vilusa kod Gradiške, drugo mjesto pripalo je Lovačkom udruženju "Ljubija" iz Prijedora i treće ekipi Šumskog gazdinstva Gradiška.

Najbolji riblji kotlić pripremila je ekipa "Četiri mušketira" iz Gradiške, drugo mjesto osvojila je ekipa "Majur" iz Mašića, a treće Ekološko udruženje "Naša Jablanica" iz Čatrnje.

Muzičari "začinili" Zdravofest

I pored brojnih folklornih ansambala iz Lijevče polja i Pokozarja, specijalni štimung manifestaciji dao je orkestar Jove Jerkovića, čovjeka koji svira više od 20 instrumenata. Opredijelio se ovaj put za tamburu i vokal. Zapazila ih je simpatična Zlata Rakoci. Stigla je upravo iz Melburna, iz Australije.

"Otišla sam 1969. godine u daleki svijet, ali svake godine dolazim u moju Gradišku i rodne Viluse. Obožavam ove ljude, dirnula me naša pjesma. Fenomenano se osjećam, ovo je sve za čistu desetku", rekla je Zlata, a potom novčanicama zakitila harmoniku.

Majstori kotlića - ekipa Dušana Borjanovića

"Zdravofest" su podržali i članovi Konjičkog kluba "Posavko", koji su fijakerom i lipicancima prevozili djecu i odrasle. Istovremeno kajakaši "Save" demonstrirali su vlastita umijeća na istoimenoj rijeci. Veljko Jovanović, idejni tvorac "Zdravofesta" i direktor Turističke organizacije Gradiška kaže da je lijepo vrijeme izmamilo veliki broj posjetilaca, te da su zadovoljni i organizatori i posjetioci.

Dan opštine Gradiška

Druženje je nastavljeno do kasnih popodnevnih sati uz nastupe nekoliko folklornih društava i Jovine tamburaše. ‚"Zdravofest" je uvodni dio obilježavanja 24. aprila, dana opštine Gradiška, koji se danas slavi po 72. put. Prelijepom i veoma dobro organizovanom manifestacijom pokazalo se da Lijevče polje i Potkozarje može proizvesti hrane i pića za pola Bosne, pa čak i više. A kada se malo popije i uz dobru pjesmu, onda se priča i o rekordima.


Fotoprilog


Tagovi

Zdravofest Slavko Gvozdenac Posavko Dušan Borjanović Vinka Samardžija Veljko Jovanović Zlata Rakoci Milutin Šokčević Željka Kovačević Zoran Adžić Žena i porodica Desanka Rađević Vuka Karan Darija Plotan Izlazak Sunca Enisa Suhonjić Nisveta


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.