Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gradačački Sajam
  • 22.08.2019. 14:00
  • Gradačac

Završne pripreme za 46. Sajam šljive u Gradačcu - očekuje se 310 izlagača

Organizatori vrše posljednje pripreme za dolazak izlagača i posjetilaca najstarije specijalizovane privredne menifestacije u Bosni i Hercegovini koja će se održati od 28. do 31. avgusta ove godine.

Foto: Gradačački sajam
  • 112
  • 16
  • 0

Ostalo je još šest dana do početka 46. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije Sajma šljive u Gradačcu. Organizatori vrše posljednje pripreme za dolazak izlagača i posjetilaca najstarije specijalizovane privredne manifestacije u Bosni i Hercegovini koja će se održati od 28. do 31. avgusta ove godine.

"Postavlja se montažna hala, finaliziramo dogovore sa izlagačima i pripreme za što bolji doček zvanica i gostiju ovogodišnjeg sajma u Gradačcu. Očekujemo da će se na sajmu predstaviti oko 310 izlagača iz Bosne i Hercegovine, okruženja i zemalja Evropske unije. Raduje nas dolazak starih partnera i dugogodišnjih prijatelja. Na sajmu će se predstaviti i novi izlagači među kojima je i jedna firma za proizvodnju i preradu maslinovog ulja iz Italije", rekao je Hašim Šabanović, direktor firme "Gradačački sajam" d.o.o. Gradačac.

I ove godine sajamske štandove krasit će kolektivne izložbe proizvođača i prerađivača hrane i pića, ali i pratećih djelatnosti u poljoprivredi. Predstavit će se obrtničke komore, poljoprivredne zadruge, turističke zajednice, lokalni poduzetnici i firme iz Tuzlanskog, Sarajevskog i Posavskog kantona te Grada Zagreba, koji je sa Obrtničkom komorom partner ovogodišnjeg Sajma šljive.

Osim predavanja, bit će i dodjela sajamskih medalja

Ova privredno-turistička manifestacija, nastala 1969. godine kao želja da se promovira šljiva i proizvodi od šljiva a potom i agrarni kompleks Bosne i Hercegovine, iz godine u godinu pruža izlagačima, poljoprivrednicima i naučnim radnicima, ali i predstavnicima vlasti svih nivoa u Bosni i Hercegovini i šire da otvoreno progovore o stanju poljoprivrede i njenom budućem razvoju kroz prizmu primjene novih naučnih saznanja i tehnologija

Tako će i ove godine biti održano stručno savjetovanje za poljoprivrednike na Poljoprivrednom gazdinstvu "Krušik" u Donjem Skugriću (Modriča) i predavanje za pčelare na 2. sajmu pčelarstva i pčelinjih proizvoda, koji će se održati kao prateća manifestacija Sajma šljive. 

Bit će dodijeljene sajamske medalje za kvalitet izloženih proizvoda, "Velike Krušikove medalje" za jaka i alkoholna pića te medalje za kvalitet ocijenjenih medova.

S Agroklubom na Sajam šljive u Gradačcu!

"Ove godine želimo da se posebno zahvalimo našim dugogodišnjim prijateljima, partnerima, sponzorima i medijskim pokroviteljima. Biće to prilika da dodijelimo osam sajamskih plaketa za afirmaciju i unapređenje međunarodnog sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajma šljive", rekao je direktor Šabanović ističući da će ceremoniji otvaranja Sajma prisustvovati veliki broj zvanica iz zemlje i regiona među kojima će biti gospoda Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i dugogodišnji prijatelj gradačačkog sajma te Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba grada koji je drugu godinu zaredom partner ove manifestacije. 

Četiri dana bogate ponude izloženih proizvoda

Očekuje se dolazak visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka i Fadila Novalića, premijera Federacije Bosne i Hercegovine kao i delegacija kantonalih vlada, općina i gradova u Bosni i Hercegovini. 

Na 46. Sajmu šljive stručna predavanja za poljoprivrednike i pčelare

Plakete za afirmaciju i unapređenje Sajma šljive biće uručene dugogodišnjim prijateljima, partnerima i pokroviteljima manifestacije Stjepanu Mesiću i Milanu Bandiću, Županiji Posavskoj i Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, te izlagačima i sponzorima Lactalis BH d.o.o. Gradačac, Mlijekoprodukt d.o.o. Kozarska Dubica i Meggle d.o.o. Posušje kao i medijskom pokrovitelju Radio televiziji Tuzlanskog kantona.

Na Sajmu šljive učestvovat će proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, proizvođači i prerađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije, domaćih životinja i brojni drugi. Posjetioci će u četiri sajamska dana moći uživati u bogatoj ponudi izloženih proizvoda na oko 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora. 

Prema najavama organizatora, ovogodišnji Sajam šljive pratit će brojne medijske kuće iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.


Tagovi

Gradačački sajam Sajam šljive Pripreme


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Sajam šljive Gradačac

Husein Kapetana Gradaščevića 7, 76250 Gradačac, Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0) 35 817 222, e-mail: info@gradacackisajam.ba web: https://gradacackisajam.ba/