Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara BiH
  • 28.12.2022. 16:30

Za podršku sajamskim manifestacijama 750.000 KM iz državne kase

U partnerstvu s entitetskim vladama i nadležnim institucijama, definirat će se sektori, kojima su potrebna sredstva za prezentaciju na tržištu

Foto: Vedran Stapić
  • 50
  • 13
  • 0

Vijeće ministara BiH, donijelo je pojedinačne odluke o rasporedu grant sredstava za podršku sajamskim i drugim manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Ukupna vrijednost granta je 750.000 KM.

Od ovog iznosa, 400 hiljada maraka namijenjeno je za podršku ovim aktivnostima usmjerenim na promociju i razvoj privrede u Bosni i Hercegovini, a 350.000 za podršku u inostranstvu.

Promocija u zemlji i inostranstvu

"Na ovaj način osigurana je finansijska podrška za 21-og organizatora sajamskih i drugih manifestacija i aktivnosti u zemlji", saopćili su iz Vijeća ministara BiH.

Istovremeno je finansijski podržano 11 sajamskih i drugih manifestacija i aktivnosti van naše zemlje, te je Vanjskotrgovinska komora BiH obavezana da ova sredstva koristi s pažnjom dobrog domaćina, te da iz svog budžeta izdvoji ili iz drugih izvora osigura nedostajući dio sredstava za podršku ovim manifestacijama u skladu s donesenom odlukom i Protokolom zaključenim u 2022. godini.

"Kreirali smo odluke na temelju šireg kruga konsultacija s nadležnim institucijama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te privrednim komorama. Cijenimo da će domaći privrednici na adekvatan način iskoristiti odobrena sredstva kako bi promovirali proizvode u zemlji i inostranstvu", poručio je državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

Definiranje posebnih sektora

On je najavio da će u narednom periodu, u partnerstvu i saradnji s entitetskim vladama, te nadležnim institucijama, definirati posebne sektore, kojima su potrebna značajna sredstva za prezentaciju na tržištu.

Poznat datum održavanja Mostarskog sajma 2023. godine

"Insistirat ćemo na tome da se posebna pažnja posveti rezultatima sajmova i pitanju da li domaći privrednici ostvaruju potrebne benefite u tom kontekstu", zaključio je Košarac.


Tagovi

Sajmovi Manifestacije Vijeće ministara BiH Staša Košarac Promocija privrede


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.