Druženje se tradicionalno organizira u vrijeme kada se bere crijemuž (srijemuš) koji se priprema s jajima. U ulozi kuharica, našle su se članice PD "Mrakovica"
Nakon dvije godine pauze zbog pandemije Covida, tradicionalna, deseta po redu, "Crimužijada" održana je u subotu na Debelom Brijegu u Kozarcu kod Prijedora. Bila je ovo prilika za druženje, zabavu i naravno ukusnu hranu. Manifestaciju organizira Planinarsko društvo "Mrakovica", a više od 200 gostiju stiglo je iz Cazina, Tuzle, Ljubuškog, Krupe, Sanskog Mosta, Bijeljine, Breze, Kaknja, Vareša i drugih bh, gradova te iz susjedne Srbije.
Druženje se tradicionalno organizira u vrijeme kada se bere crijemuž (srijemuš) koji se priprema s jajima. U ulozi kuharica, našle su se članice ovog planinarskog društva. Za dobru i obimnu gozbu morale su razbiti više od 500 jaja, a potrošeno je i 10 litara ulja, i nekoliko vreća crimuže.
"Svako društvo ili narod koji nema svoju tradiciju koji nema običaje gubi svoj smisao. Ovo društvo, PD Mrakovica, krenulo je prije 12 godina jednim činom crimužijade, jer je Kozara puna tog biljnog svijeta, a on je izuzetno blagodatan, kvalitetan, koristan, pa i preporuka i poruka s ovog skupa je da se ova prva proljetna biljka, koristi što više. Ona je čistač organizma", kazao je Hamdija Kahrimanović za Kozarac.eu.
Osim ovog specijaliteta, za posjetioce je pripremljen i kazan s gulašom, pod kuharskom palicom Zike Bešlagića. Naravno, neizostavna je i Tamkina Simit maslenica. Ovaj put samo dvije, a prethodnih godina bilo je po četiri ili pet. Kaže, izdaje je snaga.
Ovogodišnji najmlađi planinar je Maid Muhamedagić iz Cazina, koji se sa svojih šest godina popeo se na Osječenicu 2. januara, i tako posao najmlađi planinar koji se ikad popeo na ovu planinu. Posebna atrakcija na svakom okupljanju je fudbalski turnir za žene što ovu manifestaciju čini još zanimljivijom.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica