Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Debeli Brijeg
  • 21.03.2022. 13:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Prijedor

Za ovogodišnju "Crimužijadu" domaćice razbile 500 jaja

Druženje se tradicionalno organizira u vrijeme kada se bere crijemuž (srijemuš) koji se priprema s jajima. U ulozi kuharica, našle su se članice PD "Mrakovica"

Foto: Nijaz Huremović
  • 141
  • 23
  • 0

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije Covida, tradicionalna, deseta po redu, "Crimužijada" održana je u subotu na Debelom Brijegu u Kozarcu kod Prijedora. Bila je ovo prilika za druženje, zabavu i naravno ukusnu hranu. Manifestaciju organizira Planinarsko društvo "Mrakovica", a više od 200 gostiju stiglo je iz Cazina, Tuzle, Ljubuškog, Krupe, Sanskog Mosta, Bijeljine, Breze, Kaknja, Vareša i drugih bh, gradova te iz susjedne Srbije. 

Druženje se tradicionalno organizira u vrijeme kada se bere crijemuž (srijemuš) koji se priprema s jajima. U ulozi kuharica, našle su se članice ovog planinarskog društva. Za dobru i obimnu gozbu morale su razbiti više od 500 jaja, a potrošeno je i 10 litara ulja, i nekoliko vreća crimuže.

Kozara puna biljnog svijeta

"Svako društvo ili narod koji nema svoju tradiciju koji nema običaje gubi svoj smisao. Ovo društvo, PD Mrakovica, krenulo je prije 12 godina jednim činom crimužijade, jer je Kozara puna tog biljnog svijeta, a on je izuzetno blagodatan, kvalitetan, koristan, pa i preporuka i poruka s ovog skupa je da se ova prva proljetna biljka, koristi što više. Ona je čistač organizma", kazao je Hamdija Kahrimanović za Kozarac.eu

Osim ovog specijaliteta, za posjetioce je pripremljen i kazan s gulašom, pod kuharskom palicom Zike Bešlagića. Naravno, neizostavna je i Tamkina Simit maslenica. Ovaj put samo dvije, a prethodnih godina bilo je po četiri ili pet. Kaže, izdaje je snaga.

Maid Muhamedagić najmlađi planinar

Ovogodišnji najmlađi planinar je Maid Muhamedagić iz Cazina, koji se sa svojih šest godina popeo se na Osječenicu 2. januara, i tako posao najmlađi planinar koji se ikad popeo na ovu planinu. Posebna atrakcija na svakom okupljanju je fudbalski turnir za žene što ovu manifestaciju čini još zanimljivijom. 


Fotoprilog


Tagovi

Srijemuš Crimužijada Kozarac Prijedor Mrakovica Hamdija Kahrimanović Maid Muhamedagić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.