Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rakija
  • 03.10.2017. 11:00

Vrijeme je za Festival rakije u Tuzli!

Hotel Tuzla će 8. i 9. decembra biti domaćin ne samo proizvođačima rakija nego i svemu najboljem što Bosna i Hercegovina i region, nude kada su "piće i iće" u pitanju.

Foto: Pixabay/Dieter_G
  • 425
  • 41
  • 0

Regija sjeveroistočne Bosne je industrijsko srce BiH. Ovo je također region sa desetinama mjesta koja vrijedi vidjeti i posjetiti. Ne treba ići daleko da biste se našli na izolovanoj planini, pored hladnog potoka ili u gustoj zelenoj šumi. Građani ovoga dijela zemlje, posebno su, pored na prirodu, ponosni i na svoje rakije.

Rakija se, inače, smatra nacionalnim pićem svih zemalja sa Balkana i svi se "kunu" da je njihova najbolja. Tradicija spravljanja rakije u ovim krajevima ide do... pa iskreno i niko ne zna do kada, ali još je 1873. godine Pater Franz Pranner tokom svog boravka u Bosni zapisao da "...ovdje svi prave i piju rakiju i uživaju u njoj ...".

Sudjeluje cijeli region

Vođeni tom idejom Kantonalna privredna komora Tuzla i Boutique Destilery Nadarević, odlučili su na jednom mjestu okupiti sve relevantne i priznate proizvođače ovog žestokog alkoholnog pića iz cijeloga regiona. Hotel Tuzla će tako 8. i 9. decembra ove godine biti domaćin ne samo proizvođačima rakija nego i svemu najboljem što Bosna i Hercegovina i region, nude kada su "piće i iće" u pitanju.

Na "1. međunarodnom festivalu rakija Tuzla 2017", očekuje se dolazak oko 50 proizvođača iz cijelog regiona, a biće predstavljena i bogata gastronomska ponuda najboljih domaćih proizvoda (sirevi i mesne delikatese).

Ocijenjivanje uzoraka

Osim izložbenog dijela "1. međunarodni festival rakija Tuzla 2017", imaće i svoj takmičarski dio gdje će stručni žiri ocijeniti uzorke, te im dodijeliti priznanja. Stručni žiri čine Predrag Vukosavljević (predsjednik) profesor na poljoprivrednom fakultetu Univerziteta Beograd, dr Nerma Spaho, Tehnološki fakultet Univerziteta Sarajevo, dipl.ing Ljubiša Stanković, Poljoprivredni fakultet Univerziteta Beograd.

Pored takmičarskog dijela, po prvi put i samostalni proizvođači rakija imaju priliku da ponude svoje rakije na uzorkovanje i dobiju stručni sud o svom proizvodu, koji će im pomoći u daljem razvoju. U okviru pratećih sadržaja Festivala, planirana su stručna predavanja, panel diskusije, na temu pripreme i proizvodnje rakije, a koja će najviše pomoći upravo samostalnim proizvođačima.

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla pozivaju i privredne subjekte i samostalne proizvođače, da im se priduže, iskoristite priliku za promociju svoje firme, proizvoda, aktivnosti.

Detaljnije informacije možete dobiti u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla.

Foto: Pixabay/Dieter_G


Tagovi

Festival rakije Rakija Međunarodni festival rakija Tuzla 2017


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.