Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bijeljina 2017.
  • 25.09.2017. 11:00

Visokoprinosna pšenica Sofru stigla i na BiH tržište

INTERAGRO 2017. okuplja oko 120 izlagača iz zemlje i regiaona te Italije, Mađarske, Njemačke, Francuske i Austrije. Između ostalih, austrijski RWA predstavio je pšenicu Sofru koja daje sjajne rezultate u okolnim zemljama.

Foto: Danijela Plavšić
  • 847
  • 92
  • 0

XVI. Međunarodni sajam poljoprivrede u Bijeljini "INTERAGRO 2017" svečano je otvoren 21. septembra i trajao je do 23. septembra, na prosoru Agrotržnog centra. U Semberiji su se tih dana predstavili dobro znani proizvođači i distributeri stočne hrane i premiksa, sjemenskog i sadnog materijala, sredstava za zaštitu bilja, đubriva, meda i proizvoda od meda, poljoprivredne mehanizacije, ljekovitog bilja i ostale popratne robe i opreme u agraru.

Smotra i ocjenjivanje lovačkih pasa

Takođe, svoje mjesto su imala i razna udruženja poljoprivrednih proizvođača, fabrike za preradu voća i povrća, banke, nevladine organizacije i razvojne agencije koje na neki način podržavaju agrar. Sajam je organizovao AD "Grad" iz Bijeljine pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS i Ministrastvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Kao i svake godine sajam prati i naučno-stručna savjetovanja promocije i javne tribine.

Novina ove godine je što se treći dan sajma održala smotra i ocjenjivanje lovačkih pasa. Ove godine se okupilo oko 120 izlagaža iz BiH i regiona te izlagači iz Italije, Francuske, Njemačke, Mađarske i Austrije.

Štand "Božić" doo je bio najveseliji i stalno su pristizali zadovlnji kupci stočne hrane Patet co čiji je "Božić" doo i distriubuter.

Pšenica Sofru najpopularnija

RWA (Austrija) kompanija je prvi put na sajmu u Bijeljjini i prvi put uopšte se prezenentuje na prostoru BiH. Ove godine zahvaljujući proširenju sortne liste u BiH uspjeli su da i kod nas registruju novi genetički potencijal svojih sorti. Evo kako nam je menadžer prodaje za BiH Željko Šijaković ispred kompanije RWA prenio svoje utiske:

"Uprkos lošem vremenu posjećenost sajma je odlična. Uz sjajnu sajamsku atmosferu razmjenjujemo iskustva sa kolegama i partenerima okolnih zemalja. Organizacija sajma je odlična i po tome ne zaostaje ni za vodećim sajmovima Evrope. Od proljeća ove godine mi imamo distributera za teritoriju BiH. Predstavljamo nove sorte pšenice koje će se naći u proizvodnji već od ove jeseni na prostoru cijele BiH i sa ponosom govorimo o pšenici Sofru koja u okolnim zemljama bilježi rekordne rezultate", opisao je Šijaković visokoprinosnu krušnu pšenicu - brkulju.

Razgovarili smo i sa predstavnicima Patent co koji su prisutni na Interagru svih 7 godina koliko i postoje na teritorije BiH. Branko Brkić ističe da iz godine u godinu raste broj izlagača i broj posjetitelja.

Najsavremenija proizvodnja stočne hrane

"Sajam je prilika za druženje i razmjenu mišljenja sa partnerima i iznalaženje novih. Upravo koristimo priliku da saradnike upoznamo sa novoizgrađenom fabrikom koja trenutno predstavlja tehnološki najsavremeniju proizvodnju stočne hrane u regionu te pozivamo farmere da isprobaju taj novi kvalitet", rekao je Brkić.

Nismo mogli zaobići štand APUS-a, Asocijacije poljoprivrednih udruženja Semberije. Asocijaciju čine uglavnom proizvođači ratarskih i povrtarskih kultura iz Crnjelova. Uprkos ekstremnim uslovima uspiju proizvesti povrće izuzetnog kvaliteta, rod uglavnom otkupljuje "Sava" ili završi na obližnjim tržnicama.

Savini proizvodi većinom završe u inostranstvu

Predstavnici "Save", fabrike za preradu voća i povrća, Bojana Ilić i Milan Hrvačević ističu da od kako je fabrika privatizovana 2010., stalno se bilježi rast proizvodnje. Sirovina se uglavnom nabavlja na području Semberije i trude se da se maksimalno ispoštuju poljoprivredni proizvođači. Sirovina koja nedostaje uvozi se iz Makedonije ili Srbije. U pondi imaju više od 100 vrsta proizvoda čiji veći dio završi u inostranstvu.

Direktor Agromarketa istakao je da treba više animirati lokalno stanovništva i uopšte više raditi na afirmaciji samog sajma.

Foto: Danijela Plavšić


Fotoprilog


Tagovi

Međunarodni sajam Interagro 2017 Bijeljina Ministarstvo poljoprivrede Šumarstva i vodoprivrede RWA Patent co Božić Sava Apus Agromarket


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !