Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bijeljina
  • 11.11.2022. 17:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Više od 60 izlagača iz BiH i regiona stiglo u Dvorove

Posjetiocima se nude sajamske cijene mesa, za svinjsku polutku 6,20 KM po kilogramu

Foto: Bijeljina.com
  • 217
  • 34
  • 0

U Dvorovima kod Bijeljine danas je otvoren Šesti sajam mesa i mesnih prerađevina koji je okupio oko 60 izlagača iz Srbije, Crne Gore i Makedonije. Izložene su mesne prerađevine, mliječni proizvodi, kvalitetna vina iz nekoliko poznatih vinarija, oprema za mesnu industriju, med i pčelinji proizvodi, ali i brojni drugi predmeti i rukotvorine kućne radinosti koji ovoj manifestaciji daju posebnu aromu i kvalitet.

Idejni tvorac Semberskog sajma mesa, Milenko Zupur, direktor Kompanije "Globus", zahvalio se svim učesnicima i gostima koji su svojim prisustvom uveličali ovu manifestaciju, piše Bijeljina.com.

"Uvjereni smo da mogućnosti Semberije i Bijeljine u proizvodnji mesa, mesnih prerađevina i drugih  i živežnih namirnica još uvijek u dovoljnoj mjeri nisu iskorištene" istakao je Zupur, poželivši da ovaj sajam svake godine bude brojniji i posjećeniji, upravo onako kako to ovdašnji vrijedni ljudi i zaslužuju.

Sajamske cijene

Jakša Zupur, član Organizacionog odbora sajma, istakao je da posjetiocima nude sajamske cijene mesa, za svinjsku polutku 6,20 KM po kilogramu, što je prihvatljiva cijena.

"Cijene inputa su značajno rasle, ukrajinska kriza, cijene energenata, skuplja radna snaga, smanjen stočni fond, sve to utiče na cijene mesa i prerađevina. Država može pomoći poljoprivrednicima kroz subvencije kod nabavke stočne hrane, može se ići na smanjenje akciza za gorivo, ukoliko želimo da imamo stabilno tržište", rekao je Jakša.

Semberski sajam mesa

Stevo Savić, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina, naglasio je da Semberski sajam mesa predstavlja pionirski pokušaj u sveobuhvatnoj afirmaciji domaćih resursa i prerađivačkih kapaciteta.

"Najnovija globalna dešavanja upućuju nas na značaj obezbjeđenja dovoljno energije i hrane za stanovništvo. Imamo, po glavi stanovnika, na raspolaganju oko 6,8 hektara zemljišta, dok prosjek u Evropskoj uniji ide i do 0,21 hektar, tako da imamo ogromnu komparativnu prednost koja se mora iskoristiti", naglasio je Savić.

Veći budžet

Pomoćnik ministra za poljoprivredu RS, Zoran Maletić, izjavio je da Vlada i resorno ministarstvo poklanjaju veliku pažnju razvoju poljoprivrede i proizvodnje hrane. U ovoj godini agrarni budžet od 75 miliona KM povećan je za još 31 milion KM iz Kompenzacionog fonda.

"Za kapitalne investicije izdvojeno je 23 miliona KM. Dodatna sredstva izdvojeva su za tovljače svinja. Semberija je značajan proizvođač u stočarstvu, sa pedeset, odnosno šezdeset odsto ukupne proizvodnje junadi i svinja u Republici Srpskoj", istakao je Maletić.

Vrata sajma za posjetioce, otvorena su danas i sutra, 11. i 12. novembra. 


Tagovi

Sajam mesa Dvorovi Zoran Maletić Stevo Savić Milenko Zupur Jakša Zupur Cijene mesa


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]