Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dvije manifestacije
  • 08.07.2024. 12:00

Vikend u znaku tradicionalne kosidbe: Čičak i Kecman su najbolji kosci

Ne treba zanemariti ni kosce juniore, mlade nade i buduće nositelje titule ”najboljeg kosca svijeta" jer tako se naziva onaj koji pobjedi u košnji trave na Kupresu.

Foto: Mrkonjić Grad
  • 122
  • 33
  • 0

Vikend za nama protekao je u znaku kosidbe. Naime, održane su dvije tradicionalne manifestacije u kojima je fokus na takmičarima koji se nadmeću u ručnom košenju trave.

Na onoj u Mrkonjić Gradu, održanoj u subotu, 6. jula, Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca osvojio je prvo mjesto u ručnom košenju trave. Na tradicionalnoj manifestaciji "Dani kosidbe na Balkani - Memorijal Lazar Laketa" je učestvovalo 19 kosaca iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Drugo mjesto osvojio je Vuk Vučković, a trećeplasirani je Mladen Tomić.

Kosci su se, osim u takmičenju u košenju ručnom kosom "varcarkom", nadmetati u skoku u dalj, obaranju ruke, obaranju sa brvna i u bacanju kamena sa ramena. Delija je Vuk Vučković. Pobjednici ekipnog takmičenja je ekipa "Janj".

S Balkane na Kupres

A, pobjednik s Balkane se već u nedjelju, 7. jula, okitio drugom medaljom na "Danima kosidbe na Kupresu - Strljanica 2024". Tamo je Kecman osvojio drugo mjesto dok je titulu kosbaše ponio Vinko Čičak - Vinara iz Kupresa. Treće mjesto podijelili su Stipo Šarić i Matko Kuštro, obojica iz Kupresa, a imali su jednak broj bodova.

Vinko Čičak ukupno ima 13 pobjeda na Kupresu (Foto: Ured predsjednice FBiH)

Ne treba zanemariti ni kosce juniore, mlade nade i buduće nositelje titule ”najboljeg kosca svijeta" jer tako se naziva onaj koji pobjedi u košnji trave na Kupresu. U toj konkurenciji najuspješniji je bio Drago Šarić, rođeni Kuprešak, 2009. godište. Drugo mjesto osvojio je mjesto Ivan Čičak – Džonijev, a treće Josip Čičak – Vinarin, inače najmlađi takmičar ove godine, ima samo 11 godina.

Vinko Čičak ukupno ima 13 pobjeda na Danima kosidbe u Kupresu i 5 puta 2. mjesto.

Takmičenje staro 300 godina

Običaj takmičenja u košenju trave na Kupresu je četvrti element nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine koji je upisan na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Prva pisana svjedočanstva o ovom takmičenju stara su oko 300 godina, piše Kupreški Radio.


Tagovi

Kosidba na Balkani Kosidba na Kupresu Mirko Kecman Vinko Čičak Najbolji kosci Manifestacije


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.