Hercegovački uštipak kao suhoparna i posna hrana od davnina govori o skromnosti i neimaštini ljudi te surovoj i škrtoj prirodi hercegovačkog kraja. "Sirotinjsko jelo", kako ga običavaju zvati, svojim postojanjem obilježio je povijest, tradiciju i kulturu življenja Hercegovine.
Frazom "Ko o čemu, baba o uštipcima", organizatori gastro-turističke manifestacije Uštipak fest najavljuju ovogodišnje održavanje festivala predviđeno za 28. septembra na glavnom čapljinskom trgu u 17 sati.
Na trgu će biti postavljene drvene kućice s potrebnom kuharskom opremom za pripravu tradicionalnih hercegovačkih uštipaka čiji će se miris širiti sve do kasnih večernjih sati. Posjetitelji će kušati uštipke, degustirati sir, pršut, vino i pivo, kroz mini radionice s bakama u tradicionalnim nošnjama doznati kako se nekada spravljao uštipak i korisne savjete za njihovu pripremu, te uživati u zabavno-glazbenom programu u kojem će sudjelovati Trio Gušt i kudovi. Hercegovački ugostitelji će predstaviti ponudu svojih uštipaka, a najbolji će biti i nagrađeni.
Hercegovački uštipak kao suhoparna i posna hrana od davnina govori o skromnosti i neimaštini ljudi te surovoj i škrtoj prirodi hercegovačkog kraja. "Sirotinjsko jelo", kako ga običavaju zvati, svojim postojanjem obilježio je povijest, tradiciju i kulturu življenja Hercegovine. Spravljen od samo nekoliko sastojaka, zahvaljujući prijenosu s koljena na koljeno, očuvao se do današnjih dana i profilirao kao jedan od identiteta kulinarstva Hercegovine, ističu na FB stranici ovoga eventa.
Ideja o festivalu uštipaka "Uštipak fest" je nastala kroz degustiranje uštipaka diljem Hercegovine. Na području Hercegovine postoji moštvo restorana, konoba, hotela..., svi nude uštipke i kod svakoga su drugačiji, ali uvijek vrhunskog okusa. Zašto onda ne iskoristiti to specifično jelo i pokrenuti korisnu turističku priču?
"Namjera nam je oživjeti uspavanu gastro-turističku ponudu Hercegovine i animirati, kako lokalno stanovništvo tako i strane posjetitelje na sudjelovanje i omogućiti doživljaj autentične hercegovačke eno i gastro priče. Gastroturizam je hit u svijetu, a Hercegovina zbilja ima što ponuditi. Gostu moramo predstaviti upravo ono što mi jesmo, našu tradiciju, kulturu i domaći proizvod, stoga ćemo u suradnji s našim partnerima i sponzorima festivala predstaviti i "Trpezu naših predaka", a uz veliku potporu i razumijevanje čapljinskog gradonačelnika Smiljana Vidića idemo k tome da promoviramo, brendiramo i u konačnici zaštitimo hercegovački uštipak kao nematerijalnu kulturnu baštinu BiH", kazala je Dijana Bošnjak, direktorica Centra za investicije i razvoj poduzetništva (CIRP) koji je organizator manifestacije .
Pozvala je sve da dođu i zabave se na Uštipak festu, a do tada da prate njihove službene profile na društvenim mrežama jer pripremaju nagrade i dodatna iznenađenja, navodi ekapija.
Tagovi
Autorica