Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hiljadu lovaca
  • 09.03.2024. 16:00
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Doboj

Uočeni vukovi na Ozrenu, ali ne i odstrijeljeni

Za 23 godine ova manifestacija okupila je više hiljada lovaca koji su odstrijelili 11 vukova.

Foto: Slobodan Živanić
  • 128
  • 36
  • 0

Lovno-turistička manifestacija "Vučiji dani na Ozrenu", koja je ove godine okupila oko 1.000 lovaca, završena je bez glavnog lovačkog trofeja. Na lovnom području od oko 9.000 hektara lovci su primjetili vukove.

"Nismo ove godine imali trofej vuka, ali su lovci iz Doboja i Maglaja vidjeli pet vukova", predsjednik dobojskog Lovačkog udruženja "Fazan", Vedran Božičković.

Dervenćanin Sreto Kukić, ove godine nije uočio vuka, ali ga je na manifestaciji 2007. godine ostrijelio, pa se prisjetio i kako je izgledala scena susreta s ovim zvijeri. 

"Više vukova je tada naletjelo na grupu desno od mene, jedan se izdvojio na moju stranu i došao je na otprilike 60 do 70 metara. Tada je sreća bila na mojoj strani i uspio sam. Ono što je najvažniji za odstrel, jeste dobra vidljivost", kaže Kukić, te dodje da je vuka odstrijelo sa ruskom puškom jednocjevkom, tzv. dvanaeskom.

Osmatranje i čekanje vukova

Pero Tadić, iz ozrenskog sela Osojnica, do sada nije propustio ni jednu hajku na vuka. Lovac je od 1976. godine i kaže da se u lov ne ide bez lovačke torbe. "Treba da se nađe hrane, a prije svega prva pomoć. Da se ima zavoja, alkohola, da se nađe za ne daj Bože", istakao je ovaj iskusni lovac.

Lovci iz cijelog regiona

Lovci iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, ove godine bili su na Ozrenu, kako bi okušali svoju lovačku sreću. Po osmi put u hajci na vuka učestvovao je Valentin Trajbar iz slovenske Cankove, koji je imao priliku da vidi vuka, ali ne na nišanu.

"Ovdje smo došli sa grupom od 50 lovaca. Ono što krasi ovu manifestaciju, jeste da je ovo ovdje prava priroda, netaknuta. Bit ovih manifestacija nije samo odstrel, nego upoznavanje i druženje", kazao je ovaj Slovenac, te dodao da se lov u njegovoj zemlji odvija u manjim grupama sa najviše do 120 učesnika.

U hajci na vuka oko 1.000 lovaca

Iz Herceg Novog put Ozrena je prevalio Veselin Lješković. Po prvi put je i on došao na manifestacju, ali grupa iz njegovog grada i ranije je dolazila.

"Iako za 40 godina lovstva nisam imao sreće u susretu sa vukom i da odstrijelim, ono što krasi ovaj hobi jeste dobra volja i društvo", kaže ovaj Crnogorac.

Beograđanin Zoran Janković, koji po drugi put učestvuje na manifestaciji "Vučiji dani na Ozrenu", priča nam kako je tokom prvog učešća uočio vuka koji je bio brži od njega.

Iz Njemačke u hajku na vuka

Put dug oko 1.500 kilometara, da  bio pokušao da odstrjeli vuka, prevalio je Enver SubašićIz njemačkog gradića Firzena, ove godine na dobojski vrh je stigao sa svojim sinom.

"Od 1971. godine sam u lovu i lovočuvar sam. U Njemačkoj je lov na vuka zabranjen, a dozvola se može dobiti u izuzetnim slučajevima i isključivo kada se utvrdi da je napravio štetu. Zato mi nije teško preći ovoliki put", rekao je Subašić.

Ljubav ka lovu gazi kilometre

Za 23 godine "palo" 11 vukova 

Predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić pohvalio je ovogodišnju lovno-turističku manifestaciju za koju je rekao da je bila uspješna sa organizacionog, bezbjednosnog i domaćinskog aspekta.

"Lovački savez Republike Srpske podržava ovakve manifestacije, što ga ujedno čini i čuvarom prirode, te se bavi uzgojem i zaštitom divljači. Savez je jak onoliko koliko su jake naše članice", reako je Minić.

Inače, za 23 godine ova manifestacija okupila je više hiljada lovaca koji su odstrijelili 11 vukova.


Tagovi

Hajka na vuka Lovci Ozren Lov vuka Vučiji dani na Ozrenu LU Fazan Vedran Božičković Sreto Kukić Pero Tadić Veselin Lješković Zoran Janković Enver Subašić Savo Minić


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.