Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani maline
  • 10.07.2017. 10:00

Ublažavanje posljedica otežanog plasmana maline

U Novom Travniku održana je tradicionalna manifestacija Dani malina, a jedna od glavnih tema bila je ovosezonska cijena i plasman malina.

Foto: fmpvs
  • 2.236
  • 175
  • 0

Maline su ovih dana u BiH glavna tema razgovora. Malinari su zbog najavljene otkupne cijene od 1,5 KM ogorčeni i u velikoj neizvjesnosti. Neki od njih se odlučuju na fatalne korake pa je tako prošloga tjedna jedan malinar svoj malinjak - spalio.

Spalio zasad malina od tri duluma

Malina je, naravno, bila i glavna tema 11. međunarodnog sajam organske proizvodnje i ekoturizma "Dani maline 2017. - Novi Travnik" u sklopu kojega je održan okrugli stol na temu "Stanje i perspektive proizvodnje i plasmana maline u BiH" i Konferencija o uticaju primjene zakona i podzakonskih akata na certifikaciju organske proizvodnje.

S obzirom da su Sajam i popratni događaji u znaku maline, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH su se osvrnuli na trenutno stanje s obzirom na poteškoće plasmana maline.

Izrađen prijedlog mjera

Podsjetili su kako je resorno ministarstvo formiralo Radnu grupu za praćenje stanja u malinarstvu u Federaciji BiH, koja se sastoji od predstavnika otkupljivača, članova Asocijacije "Zajedno za BiH malinu" i Saveza udruženja proizvođača jagodičastog voća, federalnog ministarstva te akademske zajednice i struke.

Radna grupa, koja je održala sastanak u sklopu sajamskih aktivnosti, izradila je prijedloge nekoliko mjera za ublažavanje posljedica otežanog plasmana maline i pronalaženja kompromisnog rješenja na dobrobit svih aktera uključenih u proces otkupa maline i prevazilaženja ovih izazova kako bi osigurali dugoročnu i održivu perspektivu razvoja malinarstva u BiH.

Razvijanje zakonskog okvira za organsku proizvodnju

Husnija Kudić, savjetnik federalnog ministra Šemsudina Dedića, istaknuo je važnost koju ovo Ministarstvo pridaje razvoju organske poljoprivredne proizvodnje i podršci manifestacijama kojima se promovira organska proizvodnja.

"Pošto naša zemlja već posjeduje komparativne prednosti i izvrsne prirodne potencijale za razvoj organske poljoprivrede, naš prioritet u narednom periodu će biti razvijanje dobrog zakonskog okvira kojim ćemo osigurati ispunjavanje strogih uslova za ovu vrstu proizvodnje i time pružiti sigurnost i steći povjerenje potrošača kako na domaćem tako i inozemnom tržištu, ali i pozitivno utjecati na smanjenje nezaposlenosti, siromaštva i na jačanje ruralnih područja u BiH", istakao je savjetnik Kudić.

Foto: fmpvs


Tagovi

Maline Malinarstvo Dani malline Cijena maline Otkup maline Organska proizvodnja u BiH


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.