Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 12.09.2017. 11:00

U Visokom specijalizirana eko prodavnica?

"Podržimo organsku proizvodnju, jačajmo ruralni razvoj!" je ovogodišnji slogan i poruka 11. sajma "Dani organske proizvodnje" u Visokom.

  • 643
  • 32
  • 0

Uvodnim riječima "Organska proizvodnja je naša budućnost na poljoprivrednom tržištu, gdje možemo biti konkurenti kvalitetom", predsjednik Saveza organskih proizvođača FBiH Sejad Herceg otvorio je 11. po redu tradicionalni sajam "Dani organske proizvodnje" u Visokom.

"Podržimo organsku proizvodnju, jačajmo ruralni razvoj", je ovogodišnji slogan i poruka Sajma, na kojem je preko 30 izlagača iz nekoliko gradova BiH predstavilo svoje proizvode. Također na samom otvaranju su dodiljene i zahvalnice proizvođačima koji su svojim angažmanom doprinijeli promociji poljoprivredne proizvodnje u Visokom i šire.

Raznovrsna ponuda

Kiwano i meksički krastavci

Priliku da izlože i prodaju svoje proizvode imali su certifikovani organski proizvođači, ali i svi ostali koji teže ka ovoj vrlo zahtijevnoj proizvodnji. Kao i do sada, nazastupljeniji proizvodi su med, preparati na bazi meda, voće, povrće, mliječni proizvodi, ukrasno bilje, začini i rukotvorine. Posebnu pažnju privukli su domaći proizvodi poput džemova, raznovrsnih sokova i raznovrsnih prirodnih čajeva.

Sunčano i toplo vrijeme privuklo je i veliki broj građana, koji su imali priliku kupiti zdrav domaći proizvod, ali i degustirati nešto novo, neobično za ovo podnevlje. Mnogi su imali priliku po prvi put probati afričku dinju kiwano ili mini meksički krastavac. Sajam je privukao i mnogobrojne turiste koji se trenutno nalaze u gradu Visoko, i sasvim sigurno su uživali u degustacijama raznovrsnih proizvoda i kupovini zdravih organskih proizvoda.

Podrška Općine i Saveza

Svečanom činu otvaranja sajma prisustvovala je i općinska načelnica Amra Babić, ističući trend tendencije rasta organske proizvodnje, što postaje već vidljivo povečanjem broja izlagača na sličnim sajmovima.

"Veliki broj proizvoda koje danas imamo priliku ovdje vidjeti, a koji su bili nepoznati za ovo podneblje, su ono na čemu možemo razvijati još neke od brendova Visokog. Danas smo sa ovim proizvođačima razgovarali o otvaranju specijalizirane prodavnice, pronašli bi neki općinski prostor i bez naknade ga ustupili organskim proizvođačima, kako bi ovi proizvodi bili dostupni tokom cijele godine, jer su nam svakodnevno potrebni i sigurna sam da uz jaču inicijativu sa obje strane, saradnja u budućnosti između Općine i organskih proizvođača može biti još bolja", poručila je u izjavi za medije Općinska načelnica Babić.

Važno je napomenuti da će se promocija organske proizvodnje u narednim danima nastaviti najprije 12. i 13. u Zenici zatim 14. u Travniku i 15. septembra u Bugojnu.

Kako je to izgledalo u Visokom pogledajte u fotogaleriji ispod članka.


Fotoprilog


Tagovi

Herceg Sajam Proizvodi Organsko Domaće Izlagači Promocija


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.