• Novosadski sajam
  • 13.12.2018. 12:30

U susret Poljoprivrednom sajmu - iskoristite pogodnosti za izlagače!

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković otkriva za Agroklub koje sve pogodnosti imaju izlagači na najvećem Poljoprivrednom sajmu u regionu

Foto: Agroklub
  • 831
  • 98
  • 0

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković otkriva za Agroklub, koje sve pogodnosti imaju izlagači na najvećem Poljoprivrednom sajmu u regionu, kakvi su im planovi za narednu godinu, na koji način uspijevaju da održe ovu manifestaciju na visokom nivou.  

Međunarodni poljoprivredni sajam je najveći i najznačajniji sajam iz oblasti agrara u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Već 85 godina je vrhunski reprezent Srbije. Možete li nam reći koliko je izlagača bilo na začecima sajma?

Prva Međunarodna izložba i sajam rasne stoke održana je od 14. do 18. marta 1931. godine. To je bila prva organizovana priredba te vrste na cijeloj teritoriji tadašnje Kraljevine Jugoslavije. Održavanje sajma naišlo je na veliko odobravanje tadašnjih zvaničnih institucija i državnih organa. Na izložbi je bilo izloženo 1.039 grla goveda, svinja, pastuha, ovaca i koza. Poseban paviljon je bio namijenjen mliječnim proizvodima, a pored toga bili su izloženi veterinarski lijekovi, stočna hrana, sjeme, aparati za ishranu svinja, elevatori. Sajam je otvorio ban Dunavske banovine Svetomir Matić.  Sajam je za pet dana posjetilo 35.000 ljudi.

Konkretno, kako bi izgledao Poljoprivredni sajam u brojkama?

Kada govorimo o 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu on bi u brojkama izgledao ovako: otvoreni izlagački prostor  je na 47.000 metara kvadratnih, zatvoreni izlagački prostor  je 11.000 metara kvadratnih, bilo je 1.500 izlagača, a prozivode i usluge prikazali su poljoprivrednici i kompanije iz 60 zemalja, održano je 11 kolektivnih izložbi, kao i najveća Nacionalna izložba stoke sa 1.600 živih eksponata. Ocjenjivanje kvaliteta bilo je u 30 robnih grupa, posjetilo nas je 140.000 posjetilaca i manifestaciju je pratilo 1.150 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva.

Najznačajniji su poslovi sklopljeni na Sajmu

Danas imate preko 1.500 izlagača, šta to znači za Novosadski sajam, poljoprivredu, ali i za sam Novi Sad?

Poslovni i finansijski uspjeh Sajma imaju značaj i na širem planu. Novi Sad, kao grad domaćin, od sajamskih aktivnosti prihoduje i kada je riječ o uslužnim djelatnostima, ali i kada govorimo o privredi. U prethodne dvije godine u Novom Sadu je direktno od pripredbi održanih na Novosadskom sajmu ostalo od 4,5 do 5 miljardi dinara po godini (od 38 do 42 miliona eura). To znači da smo dobro radili, što nama omogućava nova investiciona ulaganja u kući, a gradu donosi veći prihod. 

Za plaćanje do 31. decembra popust je 10 odsto, do 31. januara je 8 odsto, do 28. februara iznosi 6 odsto i do 31. marta 4 odsto.

Novosadski sajam u maju okuplja sve značajne aktere agrobiznisa u ovom dijelu Evrope, ali i predstavnike privrednih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu. Predstavlja mjesto susreta privrede regiona, razvijenih evropskih država i onih iz najudaljenijih dijelova svijeta. Njegov značaj je i u razmjeni iskustava i znanja. Ipak, za razvoj privrede najznačajniji su poslovi sklopljeni na Sajmu. Samo kad je riječ o poljoprivrednoj mehanizaciji, oko petine godišnjeg prometa u Srbiji se dogodi upravo na Poljoprivrednom sajmu. S obzirom na to da je Sajam jedinstvena prilika za direktne susrete privrednika iz svih krajeva svijeta, ugovori i sklopljeni poslovi mjere se milionima eura.

Prve prijave za 2019. godinu i popusti za izlagače

Jesu li se počeli prijavljivati novi izlagači za narednu godinu za učešće na Poljoprivrednom sajmu?

Međunarodni poljoprivredni sajam će u 2019. godini biti održan od subote, 11. do petka, 17. maja. Njegov značaj svake godine potvrđuje i interesovanje izlagača, što se dogodilo i pred 86. sajam za koji su skoro sedam mjeseci prije održavanja, već stigle prijave. Prvi izlagači koji su se prijavili da dolaze na naš sajam su preduzetnici iz naše zemlje, Hrvatske, Italije i Turske. Svakodnevno se javljaju novi zainteresovani za izlaganje, a pripremu za ovu najznačajniju priredbu počeli smo još ljetos.

Koji su to popusti za avansne uplate i za koje djelatnosti konkretno?

Nastupom na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu proizvode i usluge izlagači prezentuju publici iz cijelog sveta. Kako bismo izlagačima pomogli da odluku o nastupu na Sajmu što lakše donesu, godinama za ranije prijavljivanje, ostvaruju pravo na značajne terminske popuste. Ne postoji nikakav preduslov u vezi sa djelatnošću, potrebno je samo da pošalju prijave. Za plaćanje do 31. decembra popust je 10 odsto, do 31. januara je 8 odsto, do 28. februara iznosi  6 odsto i do 31. marta 4 odsto.

Do kog datuma su prijave, kako bi se ostvarilo pravo na popust?

Rok za prijavljivanje je 15. decembar. Prijave primamo i poslije tog datuma ukoliko imamo raspoloživog prostora. Popust zavisi od mjeseca u kojem je uplata. Uz terminske popuste, nižu cijenu kvadrata izlagači mogu da ostvare i za zakupljenu kvadraturu na otvorenom prostoru. Do 100 metara kvadratnih osnovna cijena je niža, za zakup 101-300 metara kvadratnih  još niža i najniža za više od 301 metar kvadratni.

Da li već imate informaciju da će se prijavljivati i izlagači koji nikada nisu bili na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu? I koji su to?

Stigle su prijave i upiti novih izlagača. Ima ih iz Srbije, a interesovanje su pokazali i izlagači iz inostranstva. Nazive firmi nije neophodno navoditi i do sajma ima još pola godine, ali posjetiocima možemo najaviti proširenu paletu proizvoda i usluga u oblastima navodnjavanja, pakovanja, sadnica, mašina za lješnjake, osjemenjavanja, poljoprivredne mehanizacije i priključnih mašina, telehendera, limova, đubriva, hrane za životinje, mjernih instrumenata.

Da li za njih pripremate neke pogodnosti, ukoliko se ranije prijave za učešće na sajmu?

Za sve naše izlagače važe isti uslovi prilikom prijavljivanja i zakupa izložbenog prostora. Dakle terminski popusti i niže cijene kvadrata u zavisnosti od veličine štanda, odnosno kvadratnih metara.

Smotra renomiranih kompanija iz svijeta agrobiznisa

Imate li informaciju ko dolazi od velikih kompanija iz Srbije, a ko iz inostranstva?

Odgovor na ovo pitanje može biti nepotpun već sutra, s obzirom na to da se izlagači svakodnevno prijavljuju. Ovom prilikom navest ćemo samo izlagače koji dolaze iz Srbije. Među domaćim kompanijama bit će Sena Kragujevac, Srbija gas, NIS, VGP Novi Sad, Hrana Tec Zemun, Multivac Novi Sad, Agromarket Kragujevac, Petkus, Rafinerija nafte Beograd, banke ( Komercijalna, UniCredit, NLB, ProCredi). Kada je riječ o institucijama, bit će tu predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinske vlade i sekretarijata, Privredna komora Srbije, Grad Beograd, Grad Novi Sad, Udruženje mehanizatora.

Poljoprivredni sajam se održava na preko 300.000 kvadratnih metara. S obzirom na to da je riječ o velikom prostoru, da li su pripreme već počele?

Pripreme za Poljoprivredni sajam počinju najkasnije tokom ljeta. Početkom zime smo uveliko u poslu. Radi se na animiranju i dovođenju izlagača, na promociji Poljoprivrednog sajma, svake godine je potrebno dio prostora renovirati ili inovirati kako bi i usluge za izlagače bile unaprijeđene i kvalitetnije u odnosu na prethodnu godinu. Potrebno je pripremiti i organizovati i prateća dešavanja i dodatne sadržaje i za izlagače i za posjetioce.

Zemlja prijatelj i Zemlja partner 

Već po tradiciji, svake godine poljoprivredni sajam ima zemlju - prijatelja. Na koji način se bira ova  prestižna titula?  

Zvanje Zemlja prijatelj i status Zemlja partner podrazumijeva predstavljanje institucija i kompanija iz oblasti agrara te zemlje na Poljoprivrednom sajmu. Zemlja partner ima mogućnost promocije istorije, kulture, običaja, tradicije, gastronomije kroz posebne programe ne samo na Novosadskom sajmu nego i u Novom Sadu. Posebno je značajno organiziovanje stručnih, B2B i poslovnih susreta u cilju povezivanja sa privrednim subjektima u Srbiji, kao i posredovanje u kontaktima sa izlagačima na Poljoprivrednom sajmu. Prvi partner bila je Mađarska 2010. godine, zatim Portugal, Austrija, Hrvatska, Kraljevina Holandija, Bosna i Hercegovina, Francuska.

Da je saradnja talijanskih i srpskih privrednika duga i čvrsta, potvrđeno je 2015. godine na Poljoprivrednom sajmu kada je Italija bila prijatelj, kao i 2016. godine kada je nastupila kao zemlja partner. U Hali 1, u 2019. godini sa istom titulom, predstavit će se talijanske kompanije i na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

Novosadski sajam - spoj nauke i poljoprivrede

Kako vidite ulogu Novosadskog sajma u savremenom svijetu poljoprivrede?

Modernim konceptom priredbe Novosadski sajam podstiče međudržavnu i privrednu saradnju, integriše unapređenje znanja, proizvodnje i razvoj nauke. Uz to promoviše značaj inovacija i predstavlja sintezu iskustva i dostignuća u srpskoj poljoprivredi, snažna je podrška privredi Srbije, a njegov doprinos i značaj mjere se uspjesima izlagača.

Na sajmu su istovremeno prezentovana najnovija tehnološka dostignuća u agraru i primjena nauke u poljoprivredi, izložba organske hrane, Nacionalna izložba stoke, bikovi teški i po dvije tone, kombajni koji koštaju više od  700.000 eura, traktori oko pola miliona, ponuda proizvoda i usluga iz najudaljenijih krajeva svijeta. Izuzetno značajan segment su i poslovna i strukovna okupljanja, na kojima se obrađuju najaktuelnije teme, uz nezaobilazan transfer znanja i iskustava. Direktni sastanci privrednika iz cijelog sveta na Međunarodnim poslovnim susretima AgroB2B iz godine u godinu bilježe sve više učesnika.

Da li za narednu godinu planirate da uvedete neke novine i koje?

Svake godine na Poljoprivrednom sajmu imamo nešto novo. U ovom momentu možemo samo da kažemo da ćemo razvijati segment koji povezuje nauku i poljoprivredu, kao i značaj IT u poljoprivredi. Uz to, organska hrana i hrana sa oznakom geografskog porijekla je jedna od najinteresantnijih tema. Zaštita životne sredine je ono o čemu se sve glasnije govori, a edukacija mladih neophodna da bismo i u budućnosti išli u korak s vremenom. To su samo neke od tema na kojima će biti akcenat u 2019. godini na ovoj velikoj manifestaciji.

Kako do pogodnosti za izlagače?

Ispunite neobvezujući informativni obrazac u nastavku i saznajte koje pogodnosti možete ostvariti ukoliko se odlučite realizirati narudžbu za izlaganje na predstojećem sajmu. 

novosadski-sajam


Tagovi

Slobodan Cvetković Agroklub Novosadski sajam Poljoprivredni sajam Novi Sad Mehanizacija Stoka


Autorica

Ljiljana Milovanović

Ljiljana Milovanović

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.


Partner

Novosadski sajam

Novi Sad, Srbija
e-mail: info@sajam.net web: http://www.sajam.net

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi