Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obuka za proizvođače
  • 15.02.2022. 14:00

U susret 7. Savjetovanju mljekara RS - najavljene brojne teme i noviteti

Glavne teme ovogodišnjeg savjetovanja su: digitalizacija poljoprivrede, ishrana i kontrola proizvodnosti mlijeka. Posjetioci će imati priliku da vide i nova tehnološka dostignuća u ovoj oblasti

Foto: UPPMRS
  • 353
  • 145
  • 0

Kao i proteklih nekoliko godina, Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske organizuje Savjetovanje proizvođača mlijeka, ali i mini sajam na kojem mogućnost da se predstave imaju različita preduzeća koja se bave proizvodnjom inputa iz oblasti mljekarstva. Savjetovanje će biti održano 17. i 18. februara u Gradišci.

Ove godine, organizatori su okupili 23 preduzeća iz BiH, zemalja regiona Srbije i Hrvatske, ali i Austrije, Izraela, Grčke i Njemačke. Glavne teme savjetovanja su: digitalizacija poljoprivrede, ishrana i kontrola proizvodnosti mlijeka.

Roboti za mužu

Po prvi put će biti organizovana panel diskusija na temu robota za mužu. Moderator, Dr Grujica Vico, će sučeliti tri vlasnika robota različitih proizvođača (De Laval, Lely i GEA), a kako bi sa širom publikom razmijenili svoja iskustva na ovu temu.

Kao i uvijek interesantna tema biće od preduzeća SANO, i to "Primjena CNCPS analiza krmiva i formiranje obroka korištenjem AMTS", koju će predstaviti jedan od najboljih stručnjaka za ishranu goveda u regionu, Pero Gnjidić iz Hrvatske, dobro poznato ime farmerima u BiH.

Novitete će predstaviti Petar Ninić iz Farmofita iz Gradiške, dok će Nicolas Moitié iz preduzeća AFIMILK predstaviti novi jedinstveni softver za upravljanje stadom prilagođen korisniku: Afifarm 5.5 – kako lakše i bolje upravljati svojim stadom.

Noviteti iz susjedstva

Interesantna je i tema preduzeća FANON iz Hrvatske pod nazivom "Specifičnosti hranidbe krava na automatskim sistemima za mužnju (AMS)". O korištenju rezultata kontrole proizvodnosti mlijeka u procjeni nutritivnog statusa krava govoriće prof. dr Danijela Kirovski sa Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu.

Na skupu će se govoriti i o preciznoj poljoprivredi i drugim temama. Najveći broj predavača je iz privatnog sektora, iz prakse, što je posebno bitno za dobro razumijevanje problematike proizvodnje mlijeka. Riječ je o ljudima koji su na dnevnom nivou uključeni u proizvodnju mlijeka.

Najava Savjetovanja i  i mini sajma (Foto: UPPMRS)

Iz Udruženja najavljuju da im je cilj u narednim godinama organizovati specijalizovani sajam mljekarske opreme i da su o istom već razgovarali sa predstavnicima Grada Gradiška, koji su im dali podršku.

Sekretar Udruženja, Aleksandar Marić je naglasio da je posebno ponosan što se neka preduzeća po prvi put pojavljuju u BiH, upravo na ovom Savjetovanju. Nada se da će ova manifestacija uticati i na unapređenje poslovnog ambijenta u ovom sektoru, povećanju obima investicija i kreiranju novih radnih mjesta koja su nam prijeko potrebna kako bi se spriječilo iseljavanje stanovništva.

Generalni pokrovitelj sajma je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.


Tagovi

Mlijeko Mljekarstvo Udruženje mljekara RS Savjetovanje proizvođača mlijeka Grujica Vico Pero Gnjidić Petar Ninić Nicolas Moitié Danijela Kirovski Aleksandar Marić


Autor

Miljan Erbez

Više [+]

Stručnjak iz oblasti stočarstva, s dugogodišnjim iskustvom u domaćim i međunarodnim projektima iz poljoprivrednog sektora. Osnovne studije završio na Poljoprivrednom fakultetu u Banjoj Luci, doktorske u Brnu (Češka Republika), postdoktorski u saradnji dva Norveška i Banjalučkim poljoprivrednim fakultetom. Autor više od 30 naučnih radova i šest knjiga iz oblasti proizvodnje mlijeka.