Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noćnjak
  • 06.05.2022. 09:00
  • Supetar

U Supetru otvoren Noćnjak 2022 - maslinare čeka 228 zlatnih medalja

U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije od 5. do 8. maja 2022. u Supetru se održava 24. po redu Noćnjak, najveće domaće okupljanja maslinara

Foto: Maja Celing Celić
  • 90
  • 46
  • 0

Tradicionalnom sadnjom spomen masline, ovoga puta sorte drobnica, ispred hotela Waterman Svpetrvs Resort u Supetru na Braču otvorena je 24. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2022 u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije.

I ovoga je puta okupila brojne maslinare i uljare, ali i stručnjake te zaljubljenike u ovu zlata vrijednu kapljicu. Na ocijenjivanje je stiglo 346 uzoraka u svim kategorijama od čega 192 otvorena ulja i 93 pakovine te 61 proizvod od masline.

Pristiglo 346 uzoraka na Noćnjak - raskoš onoga što maslina nudi

"Ispitivanja ulja su pokazala da će 80 posto njih, dakle 228 posto osvojiti zlatne medalje", otkrio je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, prilikom svečanog otvorenja manifestacije. 

Lordan Ljubenkov otkrio je zanimljive brojeve

Rezultate koje svi željno isščekuju, saznat ćemo i objaviti tokom narednih dana.

Obraćajući se prisutnima, Tonči Glavina, državni sekretar u Ministarstvu turizma i sporta Hrvatske, ali i sam maslinar, istaknuo je da je Noćnjak priznanje prvenstveno težacima. "Istina, da se naši stari dignu iz groba i probaju ova naša ulja, rekli bi 'groko je'. Ali, mi mladi imamo nove načine, radimo drugačije", našalio se Glavina uz odobravanje prisutnih. 

Uručena godišnja priznanja

Sinoć su dodijeljena i godišnja priznanja za maslinarstvo i uljarstvo. Tako je priznanje "Branko Škarica" za životni doprinos unaprjeđenju uljarstva dodijeljeno Radoslavu Bobanoviću iz Polače dok je priznanje "Pavle Bakarić" za višegodišnji doprinos unaprjeđenju maslinarstva dobio dr.sc. Jakša Rošin iz Splita.

Međunarodno priznanje "Cavaliere olio d'oliva" za višegodišnji samoprijegoran rad u uljarstvu, a koju dodjeljuje Baldasar d.o.o. iz Splita, uručeno je Peri Kolega, dugogodišnjem upravitelju poljoprivredne zadruge Maslina na otoku Kaliju koja je jedna od najstarijih na jadranskim otocima.

Mate Dušević, nositelj OPG-a u Ljupču proglašen je uzornim maslinarom te mu je dodiljeno priznanje "Joško Niskota".

Laureati Noćnjaka 2022

Priznanje "Zlatno pero Noćnjaka" ove je godine otišlo u ruke Vlatka Grgurića, novinara i urednika najdugovječnije i jedne od najuglednijih emisija Hrvatske televizije – "Plodovi zemlje".

"Zlatna amfora Noćnjaka", priznanje je koje se dodjeluje za doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva na svom području, otišlo je Splitsko-dalmatinskoj županiji.

I za kraj, Poljoprivredna zadruga Grohote s otoka Šolta od Hrvatskog poljoprivrednog zadružnog saveza dobila je priznanje uljarskoj zadruzi za 2021. godinu dok je Udruzi maslinara Oblica iz Žrnovice dodijeljeno priznanje "don Ante Alfirević" za doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva.

Bogat program naučno-stručnog skupa

Ove godine, čini se, organizatori žele nadoknaditi sve ono što je zbog pandemije bilo propušteno posljednje dvije, kada se Noćnjak odgađao, održavao u manjem obimu ili pak online. Već sinoć je održan i okrugli stol na temu "Intenzivni uzgoj masline", dok je današnji dan, 6. maj,  posvećen bogatom programu Naučno-stručnog skupa o maslinarstvu i uljarstvu koji će pokriti niz tema, praktikuma, a u sklopu kojega će se održati i Zadružna ura te Wine-Olio gastro show.

Olio bar okuplja zaljubljenike u maslinovo ulje

Treća je ovo godina zaredom kako se Noćnjak ne odražva se u svom uobičajenom terminu – mjesecu martu. Pandemija koronavirusa je prvo 2020. njegovo održavanje "prolongirala" u juni, a 2021. stjerala u online okvire da bi ove godine bio održan u maju.

Kako je otvorenje izgledalo u pomalo oblačnom Supetru, pogledajte u galeriji fotografija ispod teksta.


Fotoprilog


Tagovi

Noćnjak 2022 Zadružni savez Dalmacije Maslinari Uljari Supetar


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]