Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino Ljubljana 2015
  • 31.05.2015. 09:30

U Sloveniju stiglo 300 uzoraka vina iz 21 zemlje!

Vino Ljubljana jedno je od deset najvećih natjecanja u kvaliteti vina u svijetu. 70 uzoraka vina na ocjenjivanje dolazi iz inozemstva, a oko 30 čine domaći uzorci

Foto: depositpgotos.com/racorn
  • 67
  • 4
  • 0

Od petka, 29. svibnja do nedjelje 31. svibnja Ljubljanski sajam i kongresni centar domaćin je 57. međunarodnom ocjenjivanju vina pod nazivom Vino Ljubljana, koje se održava u dvorcu Ljubljana. Četrdeset kušača iz 11 zemalja vrednovat će više od 300 uzoraka vina iz 21 zemalje, od kojih su neki stigli čak iz dalekog Japana, Urugvaja ili Argentine.

Tradicionalno, Vino Ljubljana dodjeljuje nagrade za Svjetskog prvaka, Slovenski prvaka, Šampiona vinogorja, Slovenskog prvaka za pojedinu sortu, VinoFed trofeje, Tsukamoto i Akos Asvany, pobjednika slovenskih vinskih zanimljivosti, kao i Veliku zlatnu medalju.

Međunarodno ocjenjivanje vina Vino Ljubljana jedno je od deset najvećih natjecanja u svijetu. Od samog početka uživalo je stručno sponzorstvo najvažnijih svjetskih organizacija zaduženih za senzornu analize vina: OIV - Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vina iz Pariza, UIE - Međunarodno udruženja enologa Pariz i VINOFED - Svjetska federacija velikih međunarodnih natjecanja vina i jakih alkoholnih pića.

Ocjenjivanje vina u dvorcu Ljubljana

Zajamčena anonimnost uzoraka

Vino Ljubljana organizira se prema posebnim OIV pravilima. Zajamčena je potpuna anonimnost pojedinačnih uzoraka, a isti su ocijenjeni od strane svjetski poznatih kušača te tehnički najnaprednijim postupcima. Oko 70% uzoraka vina na ocjenjivanju dolaze iz inozemstva, a oko 30% su domaći uzorci.

Manifestacija Vino Ljubljana održava se od 1955. godine i smatra se najstarijim međunarodnim natjecanjem u kvaliteti vina. Kao grad loze i vina, od Srednjeg je vijeka Ljubljana vrlo važno trgovačko središte. Još 1811. bila je domaćin ilirskih kušača vina, a prva je vinska izložba održana 1926.

Foto: depositpgotos.com/racorn


Tagovi

Slovenija Ljubljana OIV Vino Ljubljana 2015 OIV pravila Dvorac Ljubljana 57. međunarodno ocjenjivanje vina UIE Vinofed Marjana Lavrič


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.