Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribolov
  • 28.11.2017. 15:00

U pecanju na manića - svinja glavni lik?

Natjecanje Manić-Tisa odvija se na 63 km rijeke Tise nizvodno od brane kod Novog Bečeja u susjednoj Srbiji.

Foto: Facebook/Klub ljubitelja reke Tise
  • 201
  • 11
  • 0

Međunarodno natjecanje u pecanju manića "Manić-Tisa 63" bit će održano po šesti put, u organizaciji Kluba ljubitelja rijeke Tise. Natjecanje se odvija na 63 km rijeke Tise nizvodno od brane kod Novog Bečeja u susjednoj Srbiji, ove godine od 8. do 10. decembra.

Zimi kada većina ribolovaca odlaže svoj pecaroški pribor, zahvaljujući ribi fenomenu vojvođanskih voda, Lota-Lota (lat) ili manić, prava sezona tek počinje i zahvaljujući maniću nikad se ne prekida.

Manić je riba iz porodice bakalara koja je migracijom došla iz Sjevernog ledenog mora i nastanila ove vode. Natjecanje je jedinstveno u svijetu jer se održava samo u Novom Bečeju.

Svinjokolj i specijaliteti

Uporedo sa natjecanjem u pecanju, na obali će se odvijati još jedna manifestacija "Tradicionalni vojvođanski svinjokolj" sa prikazom obrade svinjskog mesa na tradicionalan način i pripremom svinjokoljskih specijaliteta.

Tiski bakalar

Svima onima koji se ne natječu u pecanju manića, omogućeno je simbolično učešće u neograničenoj konzumaciji specijaliteta tipičnih za svinjokolj kao što su vrući čvarci, svinjski paprikaš, ražnjići, kobasice, krompirača, banatske lepinje... sve to uz vrhunsko domaće vino i domaću rakiju!

Natjecanje u pripremi kobasica

Svi oni koji sebe smatraju majstorima spravljanja delikatesnih kobasica, imat će priliku da se natječu rame uz rame sa provjerenim majstorima iz regiona: Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Slovenije, BiH... Na posebno uređenim natjecateljskim pozicijama imat će zadatak da pripreme i ispeku svježe kobasice koje će ocjenjivati žiri, a natjecateljsku ekipu čini 3-5 članova. Organizator obezbjeđuje 5 kg svinjskog mesa, crijeva za nadjevanje, stol i klupe. Natjecatelji donose svoju mašinu za mljevenje mesa, dasku za sječenje, noževe, punilicu i začine.

Ekipe trebaju predati žiriju komad od 30 cm pripremljene i ispečene kobasice, a ostatak zadržavaju za sebe. Žiri će ocjenjivati sam proces pravljenja kobasice, njen estetski izgled, ukus i strukturu pečene kobasice. Osigurane su nagrade za prva tri osvojena mjesta, ali i specijalnih nagrada.

Pored toga, za sve je organiziran i kulturno-umjetnički program.

Foto: Facebook/Klub ljubitelja reke Tise "Tisa 63"

Foto: Alexey Yakovlev / Flickr


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.