Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najavljen sajam
  • 22.09.2023. 16:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Stolac

U oktobru pravac Stolac: Na štandovima šipak, smokva, maslina i sve od njih

Stariji posjetioci će imati priliku okusiti svu raskošnu paletu kvalitetnih prerađevina od šipka, smokve, masline, kao i puno drugih mediteranskih proizvoda. Za najmlađe je u ponudi nezaboravna vožnja vozićem.

Foto: HPM
  • 117
  • 68
  • 0

Sajam "Hercegovački plodovi Mediterana" održat će se početkom narednog mjeseca, tačnije 6. i 7. oktobra, u prostorijama Sportske dvorane u Stocu. Riječ je o 15. izdanju ove manifestacija, koja je postala tradicionalna i međunarodna. U središtu održavanja, kao što sam naziv kaže, su šipak-nar, smokva i maslina, te njihove prerađevine.

"Dugogodišnja ideja o nastavku poticanja sadnje mediteranskih kultura započetih 1840. godine, ostvarila se 2008. godine kroz manifestaciju 'Hercegovački plodovi Mediterana'. Tek 2008. godine stvoreni su uvjeti za održavanje, po mnogim posjetiteljima uspješne manifestacije, uz veliku podršku Grada Stoca, i šire društveno političke zajednice", kazao je Zoran Raič, predsjednik Udruge HPM.

Posjetioci će imati priliku okusiti raskošnu paletu proizvoda

Organizatori ove godine najavljuju oko 100 izlagača. S obzirom na izvanrednu ponudu događaja i asortiman izložbenih eksponata, te mogućnost nabavke plodova vrhunskog kvaliteta i drugih proizvoda, smatraju kako će ovogodišnja manifestacija biti najbolja do sada.

Stariji posjetioci će imati priliku okusiti svu raskošnu paletu kvalitetnih prerađevina od šipka, smokve, masline, kao i puno drugih mediteranskih proizvoda. Za najmlađe je u ponudi nezaboravna vožnja vozićem kroz Stolac.

Dvodnevni program započinje u petak, 6. oktobra. Prvog dana, sajam je za posjetitelje otvoren od 12 do 18 sati. Najavljena je i stručna radionica na temu "Agroturizam - izazovi i mogućnosti za grad Stolac".  U subotu, 7. oktobra, sajam je otvoren od 9 do 16 sati, a ulaz je besplatan oba dana.


Povezana biljna vrsta

Šipak

Šipak

Sinonim: - | Engleski naziv: Pomegranate | Latinski naziv: Punica L

Šipak je grmolika biljka koja doseže visinu do 3 m. U proljeće se nakon pojave listova otvaraju crveni cvjetovi, a iz njih se stvaraju plodovi koji dostižu maksimum svoje veličine... Više [+]

Smokva

Smokva

Sinonim: - | Engleski naziv: Fig | Latinski naziv: Ficus carica L.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo... Više [+]

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španija, a slijedi na drugom mjestu Italija. Jedno stablo masline može dati... Više [+]

Tagovi

Hercegovački plodovi Mediterana Sajam Manifestacija Mediteranski plodovi Šipak Nar Smokva Maslina


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.