Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naredne godine
  • 21.04.2023. 10:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

U Mostaru tradicionalni festival japanske trešnje Hanami

Dogovorena je saradnja na daljnjem povećanju broja stabala japanske trešnje u gradu na Neretvi te na projektu formiranja tematskog parka s ovom voćkom.

Foto: Grad Mostar
  • 67
  • 15
  • 0

Grad Mostar će naredne godine biti domaćin tradicionalnog festivala japanske trešnje "Hanami". Manifestacija će se održati u razdoblju februar - mart 2024., dogovorila je mostarska gradska uprava s predstavnicima japanske NVO organizacije IPIL no KAI.

Njihova saradnja, kako su saopćili traje već više od 17 godina, a nedavno su predsjednica ove NVO Toshiko Ito, kao i stručnjak iz oblasti pejzažne arhitekture i uzgoja japanske trešnje Sakura, Sakai Suzuki, posjetili Mostar.

Delegacija japanske NVO u Mostaru

Zajedno s višim stručnim suradnikom za održavanje javnih zelenih površina Grada Mostara Bojanom Spasojevićem izvršili su pregled stabala japanske trešnje u parku "Zrinjevac", te posadili tri nova stabla japanske trešnje sorte Royal Burgundy, dok će još tri uskoro posaditi i u Parku Sjeverni Logor. Dogovorena je saradnja na daljnjem povećanju broja stabala japanske trešnje i na projektu formiranja tematskog parka s ovom voćkom.

U Centru za maslinarstvo na Buni, Sakai Suzuki je pregledao nove mlade sadnice japanskih trešanja koje će se u budućnosti saditi na širem gradskom području. U Gradu Mostara sada ima 11 kultivira japanske trešnje i oko 100 stabala, a uskoro se planira nova sadnja kultivira kao što su Amanogawa, Shirofugen i Fugenzo.


Tagovi

Festival trešnje Hanami Mostar Bojan Spasojević Sakai Suzuki Toshiko Ito IPIL no KAI


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]