Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam sira u Novom Gradu
  • 30.04.2018. 09:00

Tri žene dobile priliku da pokrenu mini sirane u selima Devetaci, Donji Rakani i Blagaj Japra

U Novom Gradu je održan Mini sajam sira koji je predstavio projekat "Razvijanje kapaciteta za proizvodnju tradicionalnog sira na području Opštine Novi Grad“ u okviru kojeg su korisnicama dodjeljene mini sirane.

Foto: Ranka Vojnović
  • 1.291
  • 148
  • 0

Mini sajam sira je održan 27. aprila u sali JU Kulturno – obrazovnog centra u  Novom Gradu. Ovaj Sajam je imao za cilj da predstavi projekat "Razvijanje kapaciteta za proizvodnju tradicionalnog sira na području Opštine Novi Grad" i da se promovišu proizvođači tradicionalnih mliječnih proizvoda.

U okviru projekta tri su seoska domaćinstva dobila priliku da razviju kapacitete za preradu mlijeka i proizvodnju tradicionalnih mliječnih proizvoda, prvenstveno sira, specifičnog za područje Podgrmeča i Potkozarja.

Ženama iz ruralnih područja koje su već angažovane u proizvodnji sira i drugih mliječnih proizvoda manjeg obima sada je data mogućnost da pokrenu tri mini sirane. Ove sirane se nalaze u selima Devetaci, Donji Rakani i Blagaj Japra. Kroz ovaj projekat omogućiće se proširenje asortimana i bolji plasman mliječnih proizvoda. Ugovore sa korisnicama ovog projekta potpisao je predsjednik opštine Miroslav Drljača koji je istakao da je cijeli projekat namijenjen nezaposlenim ženama sa ruralnih područja  i promociji tradicionalnih proizvoda.

Korisnice projekta su se predstavile sa svojim proizvodima od mlijeka. Na trpezi su se našli različiti sirevi, od svježeg sira do trajnih sireva sa različitim dodacima.

Projekat je implementiran u okviru Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja, a sufinansiran je od strane Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i Opštine Novi Grad.


Fotoprilog


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]