Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroBelgrade
  • 26.01.2024. 10:30

Tradicionalni proizvodi u modernoj ambalaži traže put do svjetskih kupaca

Ajvar od pečene paprike, krastavci sa medom medom i paprikom, samo su dio specifične ponude koja se našla na AgroBelgrade.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 74
  • 23
  • 0

Više od 40 izlagača iz Republike Srpske predstavlja svoj proizvode na Sajmu voćarstva, povrtlarstva i vinogradarstva u Beogradu. Na štandu koji se prostire na 100 kvadratnih metara prisutno je 10 individualnih proizvođača te Krajiška i Hercegovačka kuća.

Pored ostalog programa, na AgroBelgrade su prisutni prerada voća i povrća, destilerije, proizvođači rakija, vinarije, mali poljoprivredni proizvođači, a svi s ciljem većeg plasmana proizvoda na tržište Srbije i drugih zemalja koje učestvuju, poput Italije, Španije, Crne Gore.

Kvalitetni proizvodi

Prema riječima Dragana Šepe, sekretara Privredne komore RS, ovo je treći nastup na ovoj manifestaciji na kojoj proizvođači iz Bosne i Hercegovine pokušavaju doći do novih kupaca, a u tom smisli danas će imati i susrete sa predstavnicima velikih trgovačkih lanaca.

"Imamo jako kvalitetne proizvode, uvezanu poljoprivrednu proizvodnji sa prerađivačkom industrijom. Poznate su naše vinarije iz Hercegovine koje plasiraju svoje proizvode čak i do daleke Kine, tu su i destilerije koje proizvode voćne rakije sa ozbiljnim premium kvalitetom", naveo je Šepa dodavši kako pažnju svakako privlače i prerađivači voća i povrća, konditorska, prehrambena i mesna industrija, mljekarstvo, te da su sve to grane po kojima se prepoznaju.

Nužno je uvezivati primarnu proizvodnju sa prerađivačkom, kaže Šepa

On je istakao i kako se ulažu enormni napori, jer poljoprivreda bez posticaja nije samoodrživa. Ove godine agrarni budžet u RS-u iznosi 180 miliona KM.

"Smatram da trebamo jačati poticajna sredstva, podržavati proizvođače, uvezivati primarnu proizvodnju sa prerađivačkom, da postoji siguran otkup i da se taj proizvod nađe u finalnom gotovom proizvodu, a on opet nađe put na tržištu", zaključio je sekretar Privredne komore RS.

Sirovina diktira proizvodnju

Ajvar od pečene paprike, krastavci sa medom medom i paprikom, samo su dio specifične ponude koju predstavlja Vitaminka, koja je svoje proizvode upakirala u novo ruho. Novu ambalažu izbacili su povodom 75 godina postojanja ovog brenda.

"Trudili smo se da zadržimo taj neki tradicionalni momenat, a opet da budemo u skladu sa vremenom i nadam se da smo uspjeli uskladiti moderno i tradicionalno u novoj tegli", kaže nam Maja Vujanović, portparol Vitinke i Vitaminke.

Vitaminka otkupljuje domaće sirovine

Njihova ponuda je raznovrsna, od mineralne i prirodne vode, preko sokova, do ajvara, krastavaca, kiselina. Kažu kako s razlogom zauzimaju vodeće mjesto što se tiče prerade u RS-u.

"Otkupljujemo sirovinu i mnogo se ulaže u to, da bismo dobili kvalitetne proizvode ne možemo bez dobre sirovine, svi proizvodi su bez konzervansa. Ove godine je bilo dosta problema sa sirovinom, pa mogu reći da nismo ispunili taj neki zacrtani plan", navodi Vujanović istakavši kako zapravo sirovina diktira samu proizvodnju, a većinu nabavljaju od domaćih proizvođača te onih iz susjednih zemalja.

Otvoren AgroBelgrade, Minić najavio razgovore o malinama

Vitaminka je, prije dvije godine na tržište izbacila domaći ajvar sa pečenim paprikama gdje su, pojašnjavaju, da bi ispoštovali sami proces, morali da obezbijede i nove mašine. Novi proizvod je također krastavac sa medom i paprikom i to je neobičan spoj.

"Eksperimentiršemo, ali držimo se i tradicionalnih receptura jer su ljudi navikli na njih još u vrijeme Jugoslavije", dodaje naša sagovornica.

Sajmovi su, kako ocjenjuje, idealna prilika za prvi kontakt potrošača sa nekim novim proizvodom jer na licu mjesta mogu testirati hoće li on ispuniti očekivanja.


Fotoprilog


Tagovi

AgroBelgrade Sajam u Beogradu Poljoprivredni proizvodi Prerađivačka industrija Maja Vujanović Vitinka Vitaminka Dragan Šepa Privredna komora RS


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...